Komentari

Dodik radi za Moskvu, prijeti ratom, prisluškuje i opet je problem demografski oportunizam Bošnjaka

“Radi otvoreno za Moskvu, finansiraju ga, prijeti ratom, prisluškuje-vjerovatno za Rusiju i opet je jedini problem demografski oportunizam Bošnjaka. Zapadna većina i Rusija su ustvari u prešutnoj koaliciji u BiH. Kako znam? Pa, samo Turska javno protiv nametanja aparthejda”, otvoreno je danas poručio Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske alijanse.

Ovaj komentar odnosi se na izjave Milorada Dodika kako prisluškuje ambasadora SAD-a, ali i na cjelokupna dešavanja u BiH u posljednje vrijeme.

Reakcija iz Ambasade SAD-a još uvijek nema, a ni iz OHR-a, OSCE-a i drugih koji su prisutni u Bosni i Hercegovini, te bi trebali pomoći u demokratizaciji društva.

Sve je jasnije da je BiH žrtva islamofobije koja vlada u najmoćnijim krugovima u Evrospkoj uniji, ali i ranije odluke Angele Merkel da Balkan uredi u saradnji s Moskvom u sklopu dugoročnog savezništva njemačke političke elite sa Vladimirom Putinom.

Još je jasnije da budućnost BiH moramo početi graditi bez straha od potencijalne propasti države zbog nestanka EU perspektive.

Bosna i Hercegovina još uvijek vodi i unutrašnju, ali i vanjsku bitku o karakteru države i uređenja, bez obzira što su građani na referendumu 1992. godine jasno kazali kakvu državu žele.

Ocjena je da BiH jedino može biti onakva kakva je u svojoj suštini – država svih njenih građana, svih njenih naroda, ali i svih manjina.

To zapravo znači da borba za građansko uređenje, koje će nas voditi ka evropskoj zajednici nema kompromis.

Sve drugo je duboka podjela i prepuštanje vanjskim silama da upravljaju Bosnom i Hercegovinom. Zato se valjano treba shvatiti upozorenje Željka Komšića da međusobne prepirke u kampanji vode u propast države, njen nestanak i izdaju onih koji su državu napravili a zatim i odbranili.

„Drugi izbor je moguć tek ukoliko se hrabro i odlučno, svi zajedno, prelazeći preko političkih i ideoloških razlika, budemo okupili oko onog što je zajednička vrijednost svih nas, a to je Bosna i Hercegovina”, istakao je Komšić.

(A.Č.Z/ Patria)

Komentari
Na vrh