BiH

Dodik promijenio ploču: Neće biti primijenjena sila prema Schmidtu ako dođe u Rs, ali jednog dana ćemo ga istjerati

U roku od samo pet dana predsjednik Rs-a Milorad Dodik potpuno je promijenio priču o visokom predstavniku Christianu Schmidtu i onome što će se dogoditi ako dođe u Rs”. Kada je u intervjuu za Mrežu (FTV) u utorak kazao da će ga uhapsiti i protjerati MUP RS, a zatim je i napisana Uredba o postupanju, već danas je Dodik promijenio ploču. U međuvremenu je imao susret sa specijalnim njemačkim izaslanikom Manuelom Sarzzinom, a i britanski izaslanik Stuart Peach jasno je poručio da se takve prijetnje i napad na Dejtonski mirovni sporazum neće tolerisati.

Tako je danas Dodik na Jahorini kazao da prema Schmidtu neće biti primijenjena sila ako dođe u Rs, ali mu je poručio da nije dobrodošao.

Rekao je da ljudi od njega traže da proglasi Schmidta personom non grata, što nije moguće po međunarodnim standardima, ali jeste po nekim drugim.

“Niko od nas neće nikakvu silu primijeniti, to je više neko bildanje mišića koje će oni pokušati”, naveo je Dodik i dodao da Schmidt ne može da uđe ni u jednu zgradu institucija Rs i na zvaničnom mjestu održi nijedan sastanak, što nije ništa novo.

Poručio mu je da bi “zbog njegove sigurnosti bilo bolje da se vrati i nikad više ne dolazi.”

On je rekao da niko iz Republike srpske neće napraviti nijedan eksces, ali da će biti neugodnosti ako Schmidt pokuša da provocira dolaskom u Rs.

“Јednog dana ćemo ga istjerati”, poručio je Dodik.

Dodik je ponovo govorio o državnoj imovini ističući da je ona riješena te da sve što Schmidt donese neće postupiti po tome.

“Narodna skupština je donijela odluku da ne prihvata nijednu njegovu odluku, pa ni o imovini. Imovina je riješena. To nije pitanje za dnevni red, to se neće staviti na sto. Svaka njegova objava biće kao da nije ni data”, poručio je Dodik.

On je naveo da će, ukoliko se odluči na to, napisati dnevni red Narodne skupštine koja se može desiti iste noći, da Republika srpska proglasi svoju nezavisnost.

Na vrh