BiH

Dodik o Bećiroviću: Rs će se braniti pravom, BiH će biti ustavna ili je neće biti

Predsjednik Rs-a Milorad Dodik odgovorio je na poruku člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da se ne igra vatrom i da separatistički potezi mogu ugroziti mirovni proces.

“Mi nismo spremni da žrtvujemo mir ni za šta, pa ni za Republiku srpsku, ali nismo spremni da žrtvujemo Republiku srpsku za neustavnu BiH”, kazao je Dodik.

 

Rekao je da ako Bećirović prihvata Dejtonski sporazum onda nemaju nikakav problem, ali da ako kao ostali bošnjački političari će jedno govoriti, a drugo raditi mora znati da to neće proći.

“Republika srpska će se štititi pravom i u miru, jer imamo dovoljno mehanizama da se zaštitimo”, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da su lažne mirotočive poruke koje šalju, a rade sve da naruše mir, “stara muslimanska matrica”. Zaprijetio je da će Bosna i Hercegovina biti ili ustavna ili je neće biti i što prije to treba da shvate i Bećirović i ostali koji ga ohrabruju.

“Na kraju bih mu poručio da se ne igra velikim riječima i prijeti tuđim oružjem. Mi smo svoju zemlju jednom odbranili, odbranit ćemo je svaki put”, zaključio je Dodik.

Dodik se nije zaustavio pa je kazao da je “sto odsto bio neki tamo koji je prihvatio islam i napustio svoju prvu vjeru” govoreći o porijeklu Bećirovića.

Prema njegovim riječima, naravno da se Bećirović sada tako ponaša i ne može drukčije to da se vidi.

“Moji nisu htjeli i moji su ostali, bili su prvo na području Konavala, pa su otišli u Srbiju, još davno, prije 200-300 godina, pa su iz Srbije otišli za Knin, iz Knina u Drvar, pa su iz Drvara došli u Lijevče polje. Tako su se moji borili protiv tih Bećirovića iz prošlih vijekova”, naveo je Dodik.

“Oni kažu nama da smo bosanski Srbi, a kad mi kažemo da su oni srpski muslimani, onda se čitav svijet digne na nas kako mi omalovažavamo nekoga”, rekao je Dodik i dodao da “imamo volju da branimo našu slobodu i našu teritoriju”.

On je upitao šta su drugo muslimani u BiH nego bivši Srbi.

“Ono što su oni nama uradili u prošlim decenijama, jeste da su nas potpuno devastirali sa stanovišta namjenske proizvodnje, sa stanovištva vojske. Imamo po Dejtonu i po Ustavu pravo na Vojsku Republike srpske i to su nam oteli nasiljem koje su provodili, taj NATO koji nas je ranije bombardovao i sve politike koje su od američke do evropskih i tako dalje, ali to nije umanjilo našu volju da branimo ono što imamo i nastavićemo to da radimo”, istakao je Dodik.

Na vrh