BiH

Dodik, Nikšić i Čović: Različiti stavovi o ključnim pitanjima, ali se razgovori nastavljaju

Nakon sastanka lidera i delegacija stranaka koje čine državnu vlast u Mostaru održana je press konferencija.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, kazao je da tri zakona i to Izborni zakon, Zakon o sudovima i Zakon o spriječavanju sukoba interesa u osnovi nisu dogovorili te da radne grupe nastavljaju rad i narednih dana.

„Tu je nakon dužih rasprava zaključeno da povjerenstva nastave raditi i ako se dogovore da idu u proceduru. Žao mi je što nismo uspjeli taj ogroman iskorak napraviti. Evidentno je da mi do sada nismo uspjeli kao predvodnici politika da se usaglasimo. Za očekivati je da se nešto usaglasi. Naredna sjednica Vijeća ministara BiH bi trebala biti 4. marta i sve ono što bi tada trebalo proći moralo bi proći i u PS BiH”, kazao je.

On je rekao da je iz EU jasno poručeno šta trebaju uraditi i da su ova tri zakona minimum koji treba završiti.

“Nastojat ćemo držati komunikaciju između nas, koja je pozitivna i afirmativna i kako bismo do ponedjeljka mogli reći da smo nešto usaglasili. Da bi naše odluke prošlu čitavu jednu proceduru, taj posao moramo najdalje završiti u ponedjeljak-utorak ako će to u konačnici neko nešto ocjenjivati u EU“, kazao je Čović.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić koji se obratio u ime stranaka trojke kazao je da su najbliži dogovoru o Zakonu o spriječavanju sukoba interesa.

“Ostajemo opredijeljeni da radimo i tražimo kompromise”, kazao je.

Milorad Dodik je kazao da traže od Evroskog vijeće tačan datum za pregovore.

“Mislim da smo uradili već dosta toga. Podvlačimo sva trojica i vjerujem da bez datuma o pregovorima to ništa ne znači i da smo prevareni ako ne bude tačan datum. Vjerujemo da možemo u narednih sedam dana riješiti neka od ovih pitanja”, kazao je dodajući i da uporedo razgovaraju o načinu izbora sudija Ustavnog suda BiH.

“Kod Izbornog zakona smo uspjeli da svedemo način na koji će se birati član Predsjedništva, način kako će se birati članovi CIK-a ali moramo definitivno utvrditi tu priču. Rs ostaje pri tome da direktno bira člana Predsjedništva, ali nama je prihvatljivo da u FBiH prođe trijažu kroz 3-2-1 kanton sa hrvatskom većinom ali razumijemo da tu ima prolema. Kada je riječ o tehničkim izmjenama tu postoji nerazumijevanje šta ko hoće da uradi. Treba to izučiti”, kazao je Dodik.

 

Kada je riječ o izboru članova CIK-a ostaje mogućnost da se i dalje biraju u Predstavničkom domu PS BiH ali i da se formira Komisija u kojoj bi bili i članovi Doma naroda PS BiH.

On je istakao da radne grupe rade i na tom zakonu te istakao mogućnost da dogovore Zakon o spriječavanju sukoba interesa.

Kada je riječ o Budžetu institucija BiH on je usaglašen i sad prolazi potrebnu proceduru.

“Za razliku od prošlog sastanka sada smo u poziciji da imamo zakone i da imamo dva tri pitanja koje rješavamo. Naš prijedlog je da Apelaciono vijeće bude locirano u Banja Luci. Mislim da tu nema razloga da se to zaustavi. Sud BiH može da odlučuje samo po zakonima koje donese PS BiH da se uvede reda”, dodao je.

Kazao je da ukoliko visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne bilo šta što se tiče i Rs, da će istupiti iz procesa i donijeti svoj zakon o izborima i provesti izbore na svoj način.

Na jedno od pitanja novinara ko su krivci što nema dogovora, Dodik je kazao da ako nekome treba on je krivac broj jedan.

Lider HDZ-a je kazao da žele eliminirati mogućnost da bošnjački narod bira hrvatskom člana Predsjedništva.

“Bila je opcija da se mijenja Ustav BiH, ne ide. Onda smo dali minijaturni prijedlog kako bismo odvratili potrebu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva. Oko Predsjedništva smo se najviše složili, oko izbora članova CIK-a smo se do jedne mjere složili, oko tehničkih izmjena smo napravili zaokret. Ostalo je jako puno toga. Pojam integriteta mi je sporan. Jer kud će više ugroze od toga da jedan narod drugom bira člana Predsjedništva BiH”, kazao je Čović.

Nikšić je kazao da uvažavaju stavove HDZ-a da mora biti cijeli paket, ali da bi oni pristali i na izmjene sam koje se tiču integriteta ili samo CIK-a.

“Pitanje članova Predsjedništva je za nas i promjena Ustava BiH da bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava. Mi mislimo da sjedište Apelacionog odjeljenja treba biti u Istočnom Sarajevu i oko toga se nismo primakli”, kazao je Nikšić.

Na vrh