BiH

Dodik hvali građane zbog okupljanja i podrške, Murphy i Schmidt zabrinuti eskalacijom napada na Dejton, Sattler se kupa

Nakon nekoliko održanih skupova na entitetskim linijama kako bi podržali Milorada Dodika, predsjednika Rs-a protiv kojeg je podignuta optužnica zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika, oglasio se i sam Dodik. Zahvalio se svima koji su došli na četiri skupa koji su prošli bez incidenata. Ponovo se obrušio na visokog predstavnika Christiana Schmidta.

„Šmit laže kad govori o nekoj administrativnoj liniji, po Dejtonu je to linija razgraničenja i jasno piše da se radi o granici“, kazao je Dodik u petak navečer.

On je dodao da „ovo što je počelo može biti uvod i u rješavanje mnogih pitanja“ navodeći pitanje rada i djelovanja pravosuđa u BiH.

I dok Dodik ohrabruje građane Rs-a da se suprotstavljaju pravnom poretku BiH jer je protiv njega podignuta optužnica, u isto vrijeme američki ambasador Michael Murphy ohrabruje Schmidta na korištenje bonskih ovlaštenja.

Murphy je zajedno sa predsjedavajućim Stalnog komiteta za obavještajne poslove Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država kongresmenom Michaelom Turnerom posjetio visokog predstavnika Schmidta.

Kako je navedeno u objavi na Twitter nalogu Ambasade SAD razgovarali su o eskalirajućim napadima na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak BiH.

„Naglasili smo punu podršku Sjedinjenih Država Visokom predstavniku i njegovoj upotrebi bonskih ovlasti“, navedeno je.

O ovoj posjeti oglasili su se i iz OHR-a ali u nešto drugačijem tonu u odnosu na Ambasadu SAD.

„SAD su ključni partner BiH kada je u pitanju sigurnost i stabilnost, kao i jačanje kapaciteta za borbu protiv korupcije i organiziranoga kriminala. Međunarodna zajednica mora nastupati zajedno u sprječavanju podrivanja reformi i narušavanja Daytonskoga mirovnog sporazuma”, saopćeno je iz OHR-a.

Ono što je interesantno da se Delegacija EU niti šef Delegacije Johann Sattler nisu oglasili o okupljanjima na entitetskoj liniji ali jesu primjerice o vožnji kajakom na Trebišnjici.

Na vrh