BiH

Dodik dotakao dno – Daje podršku sam sebi

U Banjoj Luci su se pojavili bilbordi podrške na nekoliko lokacija nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića. 

-Napad na predsjednika Republike Srpske je napad na svakog stanovnika, piše na jednom od bilborda na kojem je i fotografija Milorada Dodika kojem očito ne preostaje ništa drugo nego da angažira ljude da lijepe plakate s podrškom samom sebi.

Bilbord - podrška Dodiku (Foto: RTRS)

Dio je to bjesomučne kampanje koju posljednjih nekoliko dana vodi vladajuća koalicija u Republici Srpskoj uz pomoć dijela Srpske pravoslavne crkve, pokušavajući poistovjetiti srpski narod s Miloradom Dodikom.

I vladika Fotije aktivno se uključio u kampanju režima i Milorada Dodika, dajući izjave kojima poistovjećuje Dodika i Republiku Srpsku, te poziva narod na jedinstvo i odbranu.

No, čini se da je opozicija u RS-u ovoga puta odlučna da ne nasjedne na Dodikov vapaj, čemu svjedoče istupi Milana Miličevića, lidera SDS-a, te Nebojše Vukanovića i Igora Crnatka.

Miličević je javno na RTRS-u kazao kako Dodik nema podršku SDS-a, nakon čega je uslijedila salva uvreda i optužbi od strane medija pod kontrolom Dodikovog režima, koji idu toliko daleko da spominju i “izdaju srpstva”.

Podsjetimo, Milorad Dodik je optužen za počinjenje krivičnog djela iz člana 203a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine –  Neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Propisana kazna za ovo krivično djelo je od 6 mjeseci do 5 godina.

 

(SB)

Na vrh