Tuzlanski kanton

Dodijeljena sredstva lovačkim društvima za unaprjeđenje lovstva

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona upriličeno je danas potpisivanje ugovora sa lovačkim društvima o dodjeli sredstava za tekuća i kapitalna ulaganja. Radi se o nizu projekata za poboljšanje stanja brojnosti divljači, sanaciju i izgradnju lovno-tehničkih objekata, poboljšanje zdravstvenog stanja divljači, smanjenje šteta od divljači prema lokalnom stanovništvu i poljoprivrednim zemljištima.

Prema riječima ministra Fedahije Ahmetovića sredstva su prikupljena po osnovu Zakona o šumama TK u ukupnom iznosu oko 183.000 KM.

„Sva lovačka društva su dobila jednak iznos od oko 14.000 KM. Ovo su namjenska sredstva koja će se koristiti za unaprjeđenje lovstva gdje spadaju prihrana divljači, ubacivanje novih vrsta, obnova divljači, lovnih objekata itd. Ovo je nastavak saradnje između Kantonalne uprave za šumarstvo i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona“, kazao je ovom prilikom resorni ministar Ahmetović.

Nastavak saradnje pohvalio je potpredsjednik Upravnog odbora Saveza lovačkih društava TK Samed Mehmedović naglasivši da je ugovore potpisalo 13  lovačkih društava.

„13 članica Saveza lovačkih društava TK gazduju lovištima na svojim područjima i u saradnji sa resornim ministarstvom svake godine ulažu vlastita finansijska i sredstva koje odobrava Kantonalno ministarstvo preko Kantonalne uprave za šumarstvo za unaprjeđenje lovstva.

Ovom prilikom je naglašeno da se ne radi samo o unaprjeđenju u smislu obogaćivanja broja divljači i njihovog zdravstvenog stanja nego i pomoći u lovištu da se spriječe štete koje divljač pričinjava korisnicima i vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava.

„Radi se o kandidovanim projektima za unaprjeđenje lovstva. Na ovaj program Vlada TK dala je saglasnost.  Sva lovačka društva su na osnovu poziva Kantonalne uprave za šumarstvo dostavili projekte koji su za unaprjeđenje lovstva u TK“, kazao je direktor  Kantonalne uprave za šumarstvo Kadrija Omazić.

Na vrh