Aktuelno

Dodatno unaprjeđivati saradnju Vlade i Franjevačkog samostana

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović danas je upriličio prijem za predstavnike Franjevačkog samostana u Tuzli.

Bila je to prilika da fra Mario Divković i fra Franjo Ninić upoznaju premijera sa radom i djelovanjem Samostana, te da se ukaže na krucijalne projekte čija je realizacija već u toku. Podcrtano je da je dosadašnja saradnja Vlade i Franjevačkog samostana Tuzli na izuzetno visokom nivou, te da je Vlada uvijek imala sluha za potrebe i projekte u kojima je su franjevci učestvovali.

„Zadovoljstvo je čuti da i fra Mario Divković našu dosadašnju saradnju ocjenjuje tako visokim ocjenama, a mi ćemo kao Vlada biti sretni da tu saradnju i dodatno unaprijedimo“, rekao je premijer Suljkanović.

Kako je istaknuo fra Mario „Samostan je otvoren za sve bez obzira na nacionalnost i kao takav redovno pruža podršku brojnim kulturnim i drugim manifestacijama, bez obzira na nacionalni predznak. Osim duhovne skrbi, mi se franjevci trudimo i kulturno oplemeniti društvo u kojem djelujemo, te utjecati na kulturnu izobrazbu“.

Izgradnja Hrvatskog kulturnog centra „Sveti Franjo“ jedan od najvećih projekata i kao takav ima ogroman značaj za budućnost i djelovanje kako Samostana, tako i cijele zajednice, rekao je Divković, te se zahvalio Vladi Tuzlanskog kantona na dosadašnjoj podršci realizaciji ovog projekta.

„HKC „Sveti Franjo“, kojeg realizira Franjevački samostan u Tuzli projekat je od krucijalnog značaja za franjevce, jer već kroz svoje ime povezuje Hrvate, franjevce kulturu i Tuzlu“, naglasio je Divković.

Kada je u pitanju podrška vjerskim zajednicama u ovoj godini, premijer Suljkanović je istaknuo da ova budžetska pozicija u određenoj mjeri je i povećana uodnosu na prošlu godinu, i to su sredstva na koja vjerske zajednice mogu sigurno računati, a Vlada će pokušati da, u skladu sa mogućnostima, i dodatno podrži realizaciju kvalitetnih projekata.

Osim premijera današnjem sastanku su prisustvovali ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić i ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović.

Na vrh