Aktuelno

Dobra saradnja Kantonalne vlade i Srpske pravoslavne crkve

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović je danas u svom kabinetu upriličio prijem za delegaciju Srpske pravoslavne crkve. Ovom prilikom je istaknuta dobra dosadašnja saradnja Crkve i Kantonalne vlade. Kako je rečeno osim redovne godišnje podrške vjerskim zajednicama, koja se definiše i kao posebna stavka u budžetima Kantona, u skladu sa potrebama i mogućnostima Vlada i interventno djeluje odobravajući finansijska sredstva za realizaciju pojedinačnih projekata. Tokom sastanka je razgovarano i o povratku građana srpske nacionalnosti na područje Tuzlanskog kantona, te je s tim u vezi istaknuta veoma dobra sadanja koju Crkva trenutno ima sa resornim Ministarstvom rada, socijalne politike i povratka i ministricom Sandrom Memić.

Također, istaknuto je da će realizacija projekata koji su planirani za ovu godinu početi već u narednih 15-tak dana.

„U narednim danima očekujemo da se u sistem unesu podaci iz operativnog plana budžeta, tako da ćemo uskoro krenuti u realizaciju aktivnosti koje su sa vjerskim organizacijama već ranije dogovorene za ovu godinu“, istaknuo je premijer Suljkanović.

Na kraju sastanka akcentirana je zahvala za dosadašnju podršku Vlade aktivnostima Srpske pravoslavne crkve, kao i volja da se zajedničkim snagama radi na stvaranju preduslova za boljitak svih građana Tuzlanskog kantona.

U ime Vlade, osim premijera Suljkanovića, sastanku su prisustvovale ministrice kulture, sporta i mladih Slavena Vojinović, i rada, socijalne politike i povratka Sandra Memić, te ministar finansija Miralem Nuhanović, dok su delegaciju Srpske pravoslavne crkve činili parosi tuzlanski Miloš Trišić i Spasoja Radovanović.

Na vrh