Sport

Đoković izuzet od vakcinacije jer je bio zaražen korona virusom u decembru – kažu njegovi advokati

Teniser Novak Đoković imao je izuzeće od vakcinacije za ulazak u Australiju pošto je bio zaražen korona virusom 16. decembra, navode njegovi advokati u sudskim dokumentima, prenosi BBC.

U sudskim dokumentima objavljenim u subotu, Đokovićevi advokati su naveli da mu je odobrena privremena viza za ulazak u zemlju i „medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv COVID-a“ od strane Tennis Australia zbog nedavne infekcije.

 

 

U dokumentima se navodi da je u potvrdi o izuzeću zabilježeno da 14 dana nakon pozitivnog testa u decembru, igrač „nije imao temperaturu ili respiratorne simptome usled COVID-19 u poslednja 72 sata“ piše Slobodna Evropa

Nije bilo prethodnih objava o Đokovićevoj COVID infekciji, koja je potvrđena na osnovu PCR testa rađenog 16. decembra.

Međutim, 17. decembra, Đoković je na Twitteru postavio slike svog pojavljivanja bez maske na ceremoniji na kojoj mu je u znak priznanja za dostignuća uručena poštanska marka sa njegovim likom.

 

 

Takođe, 17. decembra, Teniski savez Beograda objavio je da je Novak Đoković uručio pehare i priznanja mladim teniskim laureatima.

Uz fotografije sa dodjele priznanja, Teniski savez je na svojoj Facebook stranici saopštio da je svečanost održana u Teniskom centru “Novak” u Beogradu, kao i da su joj prisustvala samo nagrađena djeca, “bez šireg auditorijuma zbog epidemioloških mjera uslijed pandemije izazvane virusom korona”.

 

 

Nejasno je da li je znao da ima COVID u trenutku kada su fotografije snimljene.

Đokoviću je odbijen ulazak u Australiju nakon što je ove nedjelje sletio u Melburn da igra na Australijan openu.

 

Najbolji svjetski teniser trenutno se nalazi u imigrantskom pritvorskom centru uoči sudskog postupka zakazanog za ponedjeljak.

Njegov slučaj izazvao je veliko negodovanje u Australiji i širom svijeta.

Đokoviću, koji je rekao da se protivi vakcinaciji, odobreno je medicinsko izuzeće da igra na turniru, a ta odluka je izazvala gnjev mnogih Australijanaca.

 

Međutim, teniseru je dramatično odbijen ulazak u zemlju nakon što je sletio u Melburn.

Zvaničnici australijskih graničnih snaga (ABF) u srijedu su rekli da igrač „nije pružio odgovarajuće dokaze“ na aerodromu u Melburnu jer prethodna infekcija nije bila valjan razlog za ulazak bez vakcinacije.

Premijer Australije Scott Morrison kasnije je potvrdio da je to slučaj prema saveznim pravilima – uprkos odobrenju vlade države Viktorije.

 

Đokovićevo izuzeće su dala dva nezavisna medicinska panela u organizaciji Tennis Australia, tijela koje vodi događaj, i države Viktorija.

Njegovi advokati naveli su da je teniska zvijezda bila na imigracionoj dozvoli na aerodromu u Melburnu oko osam sati nakon što je stigao i da je imao malo komunikacije sa njima tokom tog perioda.

Oni su takođe zatražili da se Đoković, koji ostaje u hotelu za pritvor imigranata, koji je često kritikovan od strane izbjeglica zbog loših uslova, premjesti na “prikladnije mjesto” koje bi mu omogućilo da trenira uoči Australijan opena.

 

U međuvremenu, još jednoj igračici, Renati Voracovoj iz Češke, takođe je otkazana australijska viza uprkos dokazima da je imala COVID prije Božića, saopštila je češka vlada.

Voracova se nalazi u istom hotelu, kao i Đoković, u hotelu Park, i opisala ga je kao „kao zatvor“.

„Ne mogu da kažem da su bili zli prema meni“, rekla je ona za češki novinski sajt Idnes, „ali nisam bila spremna za način na koji se sve odigralo…“

Australijska granična pravila za pandemiju zabranjuju strancima ulazak u zemlju ako nisu dvostruko vakcinisani ili imaju medicinsko izuzeće od vakcinacije.

 

 

Dok stranci mogu da lete u Australiju na osnovu vize koja se popunjava onlajn, oni i dalje moraju da prođu carinu za imigraciju po dolasku na aerodrom.

Australijan open počinje 17. januara u Melburnu.


Komentari
Na vrh