Business

Direkcija robnih rezervi TK osigurala osnovne namirnice za jednu sedmicu (VIDEO)

Količina osnovnih životnih namirnica u Direkciji robnih rezervi Tuzlanskog kantona dovoljna je za jednu sedmicu, a prema standardu trebali bi imati zalihe za mjesec dana.

Nakon dugogodišnje pauze, prvi put prošle godine iz kantonalnog budžeta izdvojen je novac za robne rezerve, a u Direkciji robnih rezervi ove godine očekuju veća izdvajanja kako bi bili spremni za slučaj vremenskih i drugih nepogoda.

Tuzlanski kanton ima oko 400.000 stanovnika i robne rezerve mogu pokriti osnovne potrebe za jednu sedmicu, što nije dovoljno za slučaj nepredviđenih situacija kao što su poplave, požari ili zemljotresi.

Kako je pojasnio direktor Direkcije robnih rezervi TK Almir Žilić, nakon mnogo godina nenabavljanja robnih rezervi prvi put su uradili javnu nabavku osnovnih namirnica za stanovništvo Tuzlanskog kantona.

– Sada možemo podmiriti sedmodnevne potrebe za osnovnim namirnicama, a to su konzerve, brašno, ulje i šećer. Završena je velika nabavka dezinfekcijskih sredstava – dodao je Žilić.

Tender za nabavku konzervi je poništen jer nije stigla nijedna odgovarajuća ponuda, a ni postupak nabavke jestivog ulja nije završen.

– Prvi put je ova socijalno orijentirana Vlada izdvojila određena sredstva. Dobili smo oko 450.000 KM za javne nabavke. Nismo sve utrošili jer su dva tendera propala – naglasio je Žilić.

U ovoj godini za robne rezerve je predviđeno oko 350.000 KM, ali u Direkciji robnih rezervi očekuju da će rebalansom budžeta biti dodatnih izdvajanja kako bi osigurali zalihe barem za dvije sedmice.

Na vrh