BiH

DIPLOMATSKI SKANDAL – Plenković nije došao u Predsjedništvo BiH: Komšić, Bećirović i Cvijanović dočekali Von der Leyen i Ruttea

Hrvatski premijer Andrej Plenković iako je bilo planirano nije došao. Čak je u svečanom salonu uz zastave EU, BiH i Nizozemske bila postavljena zastava Hrvatske.

Posjetom predsjedavajućem i članovima Predsjedništva BiH počeo je zvanično dio posjete EU zvaničnika našoj zemlji.

Na sastanak sa Željkom Komšićem, Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović stigli su predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i premijer Nizozemske Marko Rutte.

Hrvatski premijer Andrej Plenković iako je bilo planirano nije došao. Čak je u svečanom salonu uz zastave EU, BiH i Nizozemske bila postavljena zastava Hrvatske.

Plenković je na ovaj način izbjegao susret sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. No ovim je činom izrazio duboko nepoštivanje prema državi Bosni i Hercegovini i njenim institucijama.

 

Plenković je sinoć stigao nešto ranije u Sarajevo, a u jednom sarajevskom restoranu večerao je sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i delegacijom HDZ BiH.

 

Plenković se pridružio Von der Leyen i Rutteu na sastanku sa delegacijom Vijeća ministara BiH

 

Delegacija Evropske unije predvođena predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, premijerom Nizozemske Markom Rutteom nakon sastanka u Predsjedništvu BiH, stigla je u zgradu PS BiH gdje im se pridružio hrvatski premijer Andrej Plenković.

Podsjećamo, premijer Hrvatske nije se pojavio u zgradi Predsjedništva BiH kako bi izbjegao susret sa Željkom Komšićem, iako su u zgradu Predsjedništva BiH prije sastanka stigli predstavnici Ambasade Hrvatske čija su vozila bila ispred svečanog ulaza.

Srdačan susret imali su sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto. Na sastanku su uz Krišto, zamjenici Zukan Helez i Staša Košarac i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Von der Leyen, Rutte i Plenković će održati i sastanak sa članovima Kolegija oba doma PS BiH.

Nakon ovih sastanaka planirana je press konferencija.

Na vrh