BiH

DF: Schmidt ojačao diskriminaciju, isporučio FBiH HDZ-u i SNSD-u, suprotstaviti ćemo se

Demokratska fronta smatra potpuno neprihvatljivim model izmjena izbornog zakona kojeg visoki predstavnik u BiH, prema informacijama medija planira nametnuti.

“Schmidt nastoji ojačati diskriminaciju prema pripadnicima konstitutivnih naroda pri izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Uvođenje cenzusa od tri posto za izbor delegata u Dom naroda bi značilo da nijedan Hrvat ne može biti izabran u Dom naroda ako dolazi iz USK i Bosansko – podrinjskog kantona. Niti jedan Srbin koji dolazi u TK, ZDK, SBK, HNK, kao i ZHK, također ne može biti izabran u Dom naroda, kao ni Bošnjak iz ZHK. Sama po sebi ova odredba je diskriminirajuća po pripadnike tih naroda koji žive u pomenutim kantonima”, poručuju iz Demokratske fronte u saopćenju za medije.

 

Odredba da je za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH više nije potrebno šest nego osam delegata u svakom klubu u kombinaciji sa izbornim pragom od tri posto znači da će predsjednik FBiH uvijek biti iz HDZ-a, a potpredsjednik iz SNSD, te da će te dvije stranke obavezno biti u svakom sazivu Vlade FBiH, dodaju.

“Što znači da je gospodin Schmidt ovim isporučio i Vladu FBiH onima koji su u svakom međunarodnom izvještaju označeni kao glavni kočničari svakog napretka BiH. Definisanje da dvije trećine svakog kluba u FBiH mogu svako pitanje proglasiti vitalnim nacionalnim interesom u kombinaciji sa prethodnim odredbama znače potpuni kolaps FBiH. To također znači da Schmidt, pored toga što je već Dejtonskim sporazumom državni nivo vlasti isporučen HDZ-u i SNSD-u, sada izbornim inženjeringom isporučuje i Federaciju istim strankama i politikama i daje im apsolutnu vlast i u FBiH. Ukoliko je ovo sve tačno mi ćemo se tome suprotstaviti, a pozvati ćemo sve građane i građanke da nam se pridruže u borbi protiv toga, svim demokratskim sredstvima”, zaključili su iz DF-a.


Komentari
Na vrh