Business

DETALJI VELIKOG PODUHVATA NAMJENSKE INDUSTRIJE FBiH: Razvoj puške kojom se Helez pohvalio počeo prije nekoliko godina u Novom Travniku, a onda se… (FOTO)

S druge strane, kada je riječ o puški koju će Igman proizvoditi, njen razvoj je još prije nekoliko godina započela novotravnička firma BNT.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez objavio je ove sedmice fotografiju automatske puške koju je proizvela vodeća domaća kompanija vojne industrije – Igman Konjic.

“Ono što je nekada bio naš san, sada je stvarnost, imamo automatsku pušku koja je djelo domaćih stručnjaka i domaće proizvodnje”, navedeno je u saopštenju povodom Helezove posjete Igmanu.

Razvoj ovog oružja je veliki uspjeh i predstavlja važan korak naprijed za bh. namjensku industriju koja je dosad uglavnom izvozila municiju.

No, iako su neki mediji objavili da je riječ o prvoj domaćoj puški, to ipak nije tačno, piše BiznisInfo.ba.

Naime, još 2017. godine mediji su objavili da je kompanija ”AC Unity” iz Goražda proizvela prvu domaću pušku i pištolj. Riječ je o puški AC Alfa SMG koja je, kako je tada rečeno, izrađena u više različitih modela.

Iste godine je objavljeno i da je ova puška uspješno prošla sva testiranja u Norveškoj i zvanično dobila NATO kod. Inače, vlasnik firme ”AC Unity” je poznati goraždanski privrednik Redžo Bekto.

Igman usavršio projekt BNT-a

S druge strane, kada je riječ o puški koju će Igman proizvoditi, njen razvoj je još prije nekoliko godina započela novotravnička firma BNT. O tome je svojevremeno, 2021. godine, pisao i sarajevski Dnevni Avaz.

altPrototip prve bh. puške nastao u Novom Travniku (Foto: Arhiva)

Kako su tada mediji pisali, aktivnosti je usporila pandemija koronavirusa, pa je odlučeno da projekt preuzme Igman kako mnogo veća i snažnija kompanija.

Zadatak Igmana je bio da dalje radi na usavršavanju projekta kao i da pokrene masovnu proizvodnju.

Kako se ranije pisalo, riječ je o puški kalibra 7,62 mm. Očekuje se veliki interes na stranim tržištima za ovaj proizvod.

altPrototip prve bh. puške nastao u Novom Travniku (Foto: Arhiva)

 

Na vrh