Kult(ura)

Deseto izdanje Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” održat će se u martu 2018. godine

Članovi Organizacionog odbora Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”, na današnjem sastanku sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem i saradnicima, najavili su da će deseto izdanje ove muzičke manifestacije biti održano u martu 2018. godine. Organizatori su ovom prilikom naveli da će prvi dan festivala biti takmičarskog, dok će drugi dan biti revijalnog karaktera.

Gradonačelnik Imamović istakao je važnost uključivanja javnih ustanova kulture u organizaciju ovog tradicionalnog Festivala, te naglasio njegov značaj za očuvanje sevdalinke i bosanske tradicije. “Decenija Festivala sevdalinke, na kojem je nastupilo oko stotinu izvođača, održana serija tribina i predavanja, sa više desetina meritornih učesnika, sve su to putevi koji su doveli do incijative, a potom i projekta, koji predvodi Udruženje muzičkih umjetnika, da se sevdalinka, kao i mnogi drugi autohtoni muzički izrazi u svijetu, zaštiti i uvrsti na UNESCO-ovu listu nematerijalne kuzlturne baštine i mi smo vam na tome zahvalni”, izjavio je gradonačelnik Imamović.

Tokom januara biti će održan simpozij na temu Nominacija sevdalinke za upis na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa, dok će u februaru biti upriličena promocija knjige i DVD sa 9. izdanja festivala Sevdalinko u srcu te nosim.

Na vrh