BiH

Der Spiegel: Upućen zahtjev Njemačkoj da smijeni Schmidta

Grupa bivših diplomata i stručnjaka za Balkan uputila je zahtjev za opoziv Christiana Schmidta, visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu. U pismu Komitetu za vanjske poslove Bundestaga optužuju političara CSU da je nanio “trajnu štetu” mirovnom procesu u BiH i imidžu Savezne Republike piše ugledni magazin Der Spiegel.

Kako prenosi Politicki.ba od njegovog imenovanja 2021. godine, Schmidtove akcije su promovirale nacionalističke snage i štitile one “koji rade na potkopavanju i uništavanju države”, pišu autori. Naprimjer, Schmidt je dozvolio hrvatskoj vladi da ga iskoristi za promjene bosanskog izbornog zakona.

 

Osim toga, bio je ispred zastave raspuštene hrvatske paradržave na Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Kiseljaku i dao lažne informacije Odboru britanskog parlamenta o nalogu koji je dobio od Hrvatske. Autori, uključujući bivšeg njemačkog ambasadora u Sjevernoj Makedoniji i bivše zaposlenike u administraciji visokog predstavnika, pozivaju da se učini “sve što je potrebno” za njegovo zatvaranje. Schmidt odbacuje optužbe i optužuje autore da ponekad operišu “očiglednim lažima”.

Poslije rata u BiH uspostavljeno je mjesto visokog predstavnika da bi nadgledao civilni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Budući da ured predstavlja međunarodnu zajednicu, imenovanja se vrše preko međunarodnog tijela. Visoki predstavnik ima široke ovlasti, od pokretanja zakona do smjene javnih službenika. O Schmidtu se raspravljalo od njegovog imenovanja 2021. godine, naprimjer prošle godine kada je političar CSU morao da se brani zbog izliva bijesa.

Navode sada ispituje Komitet za vanjske poslove. Političar SPD-a i predsjednik komiteta Michael Roth rekao je za SPIEGEL: “Ovo pismo koristim kao priliku da pozovem Christiana Schmidta da razgovara sa odgovornim kolegama u Komitetu za vanjske poslove o optužbama.” Schmidt je ponudio da prokomentariše kritike. “Cijenim to”, rekao je Roth.

Na vrh