BiH

Dennis Gratz za BHRT: Tehničke izmjene Izbornog zakona pozdravljemo, legitimno predstavljanje ne…

„Ako to zaista ide u pravcu poboljšanja izbornog procesa, dakle ako se radi zaista o tehničkim poboljšanjima, nemam ništa protiv, čak nasuprot. Mi bismo to i podržali, ako bi se time osigurao stabilniji izborni proces, transparentniji izborni proces“, govori u intervjuu „Jedan“ zastupnik Demokratske fronte (DF) u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Dennis Gratz.

Gratz napominje kako „nije veliki ljubitelj“ intervencija visokog predstavnika, ali bi tehničke izmjene, oko kojih vjerovatno neće biti političke saglasnosti, pomogle u sprečavanju izbornih nezakonitosti i krađe glasova. Međutim, sve izvan tehničkih izmjena Izbornog zakona DF ne podržava.

„Sve mimo toga, ne mogu sada davati ocjenu, jer ne znam o čemu se konkretno radi. Visoki predstavnik je prilično samozatajan što se toga tiče. Međutim, ovo što je on rekao, što je najavio, dakle da se ide u tehnička poboljšanja, to pozdravljam“, kaže za BHRT  Dennis Gratz.

Insistiranje na legitimnom predstavljanju Gratz smatra „čarolijom HDZ-a i izumom iz kuhinje ove stranke“ koji, kako kaže, nema osnovu.

„U Bosni i Hercegovini se održavaju izbori. Građani i građanke izlaze glasati na izbore. Ne mislimo da bi to trebalo ići u pravcu izmjena koje bi išle u korist bilo koje od etničkih skupina, jer to dovodi do daljih etno podjela. U HDZ-u se trebaju pitati zašto oni nikad ne istaknu kandidata koji bi dobio veću podršku glasova. Mi smo vrlo ponosni što glasači i glasačice glasaju za naše kandidate i kandidatkinje, bez obzira na etničku pripadnost“, poručuje zastupnik Dennis Gratz.

 

 

Gratz: nismo odgovorni za blokadu Parlamenta Federacije

Dennis Gratz odbija optužbe da su njegova stranka i on lično odgovorni za blokade u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na sjednice Zakonodavno pravne komisije ne dolazi kako bi, kaže, spriječio vanustavni ulazak Marina Vukoje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

„Nemam ništa protiv gospodina Vukoje. Mojim dolaskom, ako ostane članka Poslovnika, dobiće se kvorum. Oni će moći izglasati novi Poslovnik, Poslovnik će dobiti većinu na sjednici koja slijedi nakon toga. Na osnovu tog Poslovnika popuniće se radna tijela. Glavna je Komisija za izbor i imenovanja, gdje će nam se onda dostaviti ime samo jednog kandidata“, tvrdi Dennis Gratz dešavanja u Parlamentu.

Tvrdi da bi predlaganje Vukoje, kao jedinog kandidata predstavljalo derogiranje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i to zbog odluke radnog tijela u prošlom mandatu koje je kandidatu Marinu Vukoji dalo najveći broj bodova.

„Mi smo pogledali, potrudili smo se kao opozicija da pogledamo životopise i kvalifikacije drugih kandidata i kandidatkinja i utvrdili smo vrlo jednostavnu stvar. Da gospodin Vukoja nije najbolje kvalificiran, da ima političku pozadinu i da je nama kao takav neprihvatljiv. Mi kao opozicija apsolutno imamo pravo da ne dignemo ruku za nešto“, kategoričan je zastupnik DF-a.

Što se blokade federalnog parlamenta tiče Gratz kaže kako će doći na sjednicu Zakonodavno pravne komsije čim joj budu dostavljene sve tačke koje bi trebalo da budu raspravljene.

„Ništa nije problem da prođe. Odmah ćemo se pojaviti svi. Ja ću lično doći i dići ćemo ruku za sve da bi parlament mogao dalje funkcionirati. Ne radi se o nikakvoj blokadi sa naše strane. Nonsens je da opozicija bilo šta može blokirati“, odlučan je Dennis Gratz.

 

 

Hitno pronaći rješenje za normalno funkcioniranje javnih servisa

Gratz podržava rješenja koja bi dovela do normalnog funkcioniranja RTV servisa u Bosni i Hercegovini. Kaže kako zaštita Javnog servisa BiH mora biti apsolutni prioritet. Tvrdi da postoji i model za rješenje i novac.

„Ja ću se zalagati, iako je to na državnom nivou, da to što prije ide u rješavanje, jer ovo stanje ovakvo je nesnošljivo. A, nije dobro da se dalje dijeli to, da samo Federacija učestvuje u finansiranju. Na kraju, to treba biti prijedlog SNSD-u i entitetu Republika Srpska: ‘Dobro, jesmo li mi u nekoj koaliciji, je li nešto radimo zajedno, je li imamo neki zajednički cilj? Izađite nam u susret, obezbijedite sredstva za Javni servis, pa ćemo razgovarati dalje’. Da to ne postoji, ta volja kod mojih kolega u SDP-u, u NIP-u, u Našoj stranci, to je ono što ja ne mogu razumjeti. Da ne postoji volja da malo izađete na megdan. Da malo pogledate gospodina Dodika, ili bilo koga drugog u oči i kažete: ‘Dobro čovječe, ne možeš ti samo zahtijevati samo šta ti hoćeš, omalovažavati nas u javnosti, psovati nam kad god ti se prohtije, a mi sve da prihvatamo i da klimamo glavom’. To je ono što zaista ne mogu da razumijem kao čovjek“, govori u intervjuu „Jedan“ zastupnik DF-a u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Dennis Gratz.

Na vrh