Politika

Demokratska fronta za podršku novoj Vladi TK traži bezuslovno usvajanje njihovih inicijativa

I dok iz SDA poručuju da su u užurbanom procesu potražnje novog mandatara za Vladu TK (pošto su na prvu dva najizglednija kandidata za tu funkciju, Denijal Tulumović i Bego Gutić rekli … neka hvala) iz njihovih “kooalicionih” stranaka već pristižu zahtjevu/uslovi za podršku te Vlade. Nakon Socijaldemokrata BiH juče su se oglasili i iz Demokratske fronte. Njihove zahtjeve/uslove je iznio Mahir Mešalić

 

Demokratska fronta TK će istrajati na svim inicijativama koje smo podnijeli u Skupštini TK a koje se, između ostalog, odnose i na sramne odluke i neispunjavanje usvojenih inicijativa od strane sada već bivše Vlade TK. Bezuslovno i u najkraćem mogućem roku, zahtijevaćemo implementaciju sljedećih naših inicijativa i zahtjeva:
1. Stavljanje van snage odluke o povećanju plata i ostalih primanja izabranih zvaničnika, ministara i savjetnika
2. Izglasavanje izmjena i dopuna Porodiljske naknade majkama porodiljama (u iznosu od 1000 KM),
3. Povećanje plata svim radnicima u osnovnom i srednjem obrazovanju shodno razlici između posljednjeg povećanja i inicijative Kluba DF-a u iznosu od 18,5 %
4. Povećanje naknade za oboljele od celijakije,
5. Sagledavanje mogućnosti povećanja boračkih naknada te naknada za nezaposlene demobilisane borce,
6. Nema postavljenja niti imenovanja zvaničnika koji ima potvrđenu optužnicu pred bilo kojim nadležnim sudovima,
7. Stavljanje van snage svih neustavnih i nezakonitih odluka bivše skupštinske većine i Vlade TK a koje bi u dogledno vrijeme imale nesagledive finansijske posljedice po Tuzlanski kanton u smislu plaćanja sudskih troškova po postupcima koji su pred nadležnim sudovima povodom toga pokrenuti.
Nova Vlada Tuzlanskog kantona kao i mandatar će imati podršku Kluba Demokratske fronte samo ako ispuni ove naše navedene zahtjeve. Ovo su inicijative od kojih mi u Demokratskoj fronti nećemo odustati.
Na vrh