Tuzlanski kanton

Delegacija Vlade TK prisustvovala obilježavanju godišnjice oslobađanja Vijenca

Majski dani u Tuzlanskom kantonu obilježeni su godišnjicama i događajima iz obrambeno oslobodilačkog rata 1992-‘95. Nakon što su u proteklim danima obilježeni Dan zlatnih ljiljana, te Dani odbrane Sapne, delegacije Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona danas su prisustvovale obilježavanju 29. godišnjice oslobađanja objekta Vijenac, sa kojeg je tokom obrambeno – oslobodilačkog rata godinama ugrožavano civilno stanovništvo Tuzle, Lukavca, Banovića i Zavidovića. Inače, vojna operacija oslobađanja objekta Vijenac odvijala se u dvije faze.

 

Prva sredinom mjeseca aprila, a druga sredinom maja 1994. godine, čime su stvoreni preduslovi da se u narednom periodu oslobodi šire područje Vozuće, kao i privremeno okupirana područja općina Banovići, Lukavac i Gračanica, što se i dogodilo u toku 1995.godine. O strateškom značaju ove tačke govori i podatak da je ona bila opskrbljena sa dvadesetak artiljerijskih oružja različitih kalibara, te da je na ovoj koti zarobljeno naoružanje i municija u tadašnjoj vrijednosti od oko 10 miliona Njemačkih maraka.

 

 

„Naše današnje prisustvo ovdje i pažnja koju svi Lukavčani pridaju ovom događaju pokazuje koliko Gradu i građanima Lukavca znači ovaj današnji dan. Oslobađanje Vijenca bilo je prekretnica i na određeni način odredilo je i neke događaje koji su uslijedili. Zarobljena materijalno tehnička sredstva, ali i činjenica da je osvojen „bastion srpstva“, kako je ovu kotu jednom prilikom nazvao osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, neminovno su doprinijeli uspjesima Armije Republike Bosne i Hercegovine u narednom periodu.

Zbog toga se danas s dužnim pijetetom moramo prisjetiti onih koji su u ovoj akciji položili svoje živote. Kao i tada, i danas, u ovom teškom političkom momentu, moramo zgusnuti svoje redove, povući linije ispod kojih se ne smije ići u smislu opstojnosti i građenja države Bosne i Hercegovine. Moramo zajedno, bez obzira na našu političku pripadnost i lične interese, stremiti jednom cilju, a to je cjelovita, suverena i jedinstvena Bosna i Hercegovina u kojoj ima mjesta za sve“, kazao je tokom današnjeg obilježavanja premijer Halilagić.

 

Polaganju cvijeća, uz predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića i premijera Halilagića, danas su prisustvovali i ministri za boračka pitanja i trgovine, turizma i saobraćaja Senada Dizdarević Denis Bećirović, a cvijeće je položeno na spomen obilježju „7 zlatnih ljiljana“ u MZ G. Jaruške i novootvorenom spomen obilježju braniteljima poginulim u oslobađanju Vijenca.

 

Na vrh