Tuzlanski kanton

Delegacija Skupštine i Vlade TK prisustvovala obilježavanju genocida u Srebrenici

Nakon što je jučer u popodnevnim satima, zajedno sa ostalim učesnicima Marša mira, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić stigao u Potočare, danas je, zajedno sa predsjednikom Skupštine TK Žarkom Vujovićem i ostalim članovima Vlade Tuzlanskog kantona, prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima sigurne zone Ujedinjenih nacija u Srebrenici. Podsjećamo danas je u Memorijalnom centru Potočari, klanjana dženaza, a smiraj u dolini bijelih nišana našlo je još 14 žrtava genocida.

Najmlađa žrtva danas ukopana je 17-ogodišnji Beriz Mujić, dok je najstarija žrtva Hamed Salić, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina.

Premijer Halilagić je po dolasku u Potočare ponovio svoju izjavu sa polaska na Marš mira.

„Tokom tri protekla zajedno i sa drugim članovima Vlade TK bili smo dijelom Marša mira i kako sam to kazao prilikom polaska na ovo hodočašće, ovo je naš odgovor na posljednju fazu genocida, poricanje i revizionizam, čemu nažalost svjedočimo. Ovo je prilika da stavimo historijsku tačku i kako se genocid na ovim područjima nad Bošnjacima ne bi ponavljao. Ali to se neće desiti ukoliko mi, Bošnjaci koji živimo na ovim prostorima, ne budemo sami sebi garant da se to neće desiti. A biti ćemo garant kada mi budemo držali do toga da se odupremo posljednjem činu genocida, a to je zaborav i negiranje. Učešće u Maršu mira je jedan od načina da to uradimo“, kazao je premijer Halilagić.

Na vrh