Tuzlanski kanton

Delegacija Općine Kalesija i Općinskog vijeća položila cvijeće i odala počast ubijenim civilima Zvornika

Delegacija Općine Kalesija predvođena sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem te predsjedavajućim Općinskog vijeća Damirom Džafićem danas je položila cvijeće i odala počast ubijenim civilima sa područja Zvornika koji su sahranjeni u Memorijalnom centru Kalesija Gornja.

Oni su nakon polaganja cvijeća prisustvovali i klanjanju 24.kolektivne dženaze za tri žrtve agresije na domovinu koje su identifikovane i koje su pronašle smiraj u Memorijalnom centru.

Svi znamo kakvi su bili krvavi april i maj mjesec u Zvorniku i koliko su agresori ubili civila samo zato što su imali drugo ime, prezime i što su rekli da žele nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Mnoge porodice još uvijek po masovnim grobnicama traže svoje najmilije koji su 1992.godine ubijeni. Svi mi znamo ko je to uradio, ko je nalogodavac, ko je izvršilac i na kraju ko je ta tijela ubijenih Bošnjaka odvozio do masovnih grobnica i ko je sve to prekrivao zemljom i sakrivao zločin. To treba Tužilaštvo da krene i da procesuira, kazao je Mujo Tosunbegović sekretar Organa uprave.

On je pozvao nadležne da krenu brže u proces pronalaska ubijenih i zakopanih osoba jer kako godine prolaze umiru bliži srodnici tako da će proces identifikacije ići sve teže i teže.

Pored delegacije Općine Kalesija i Općinskog vijeća, cvijeće su položili i odali počast potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić, predstavnici Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, Vlade TK, Skupštine TK, Općine Sapna, Instituta za traženje nestalih osoba, članovi porodica ubijenih i nestalih iz Podrinja kao i predstavnice Organizacije „Žene u crnom” iz Srbije.


Komentari
Na vrh