Kult(ura)

Decembarski repertoar Narodnog pozorišta Tuzla u znaku komedija

Decembar u Narodnom pozorištu Tuzla počet će s novom predstavom tog pozorišta “O štetnosti duhana i tako tome slično” koja je premijerno izvedena na ovogodišnjim Tuzlanskim pozorišnim danima.

Predstava će ponovo biti izvedena u dva termina: 4. i 23. decembara. Uloge su ostvarili Alisa Brkić i Damir Mahmutović, koji je ujedno i dramaturg i reditelj predstave, uz Emina Hajrića kao saradnika za režiju.

Glumica Alisa Brkić kaže da je ovo “neobična predstava koja je sastavljena iz više različitih Čehovljevih komada”. Iako prvobitno zamišljena kao komedija, predstava je dobila novi smjer – “u pravcu horor-komedije”, najavili su iz Narodnog pozorišta Tuzla.

Ostale decembarske komedije su “Čarlijeva tetka”, “Putovanje” i “Budala na večeri”.

“Čarlijeva tetka” će biti izvedena u petak 9. decembra. Rediteljica predstave je Nina Kleflin, a glumačku ekipu čine Edis Žilić, Elvis Jahić, Midhat Kušljugić, Milenko Iliktarević, Nenad Tomić, Siniša Udovičić, Remira Osmanović, Tamara Miličević – Stilić, Irma Zukić, Jasmina Ibrahimović i Jasmina Dedić.

Komedija “Putovanje”, koja je obilježila 25 godina umjetičkog rada glumice Remire Osmanović, ovog decembra slavi godinu od premijernog izvođenja. Na sceni će se naći u petak 11. decembra.

Predstava je bila dio ovogodišnjeg 17. Festivala komedije u Mostaru, gdje je glumica Remira Osmanović dobila nagradu “Mala liska” za najbolju glumicu. Pored Osmanović, u predstavi igraju Milenko Iliktarević i Midhat Kušljugić, koji potpisuje i režiju.

Sa komadom “Putovanje” tuzlansko pozorište će se 18. decembra predstaviti publici u Istočnom Novom Sarajevu na 25. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrama 2020.

Treća komedija je najizvođenija na sceni Narodnog pozorišta Tuzla – “Budala na večeri”, koja je premijeru imala još 2015. godine. Na repertoaru je u utorak, 15. decembra.

Režiju predstave, po tekstu Francisa Vebera, potpisuje Midhat Kušljugić. Uloge su ostvarili Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Elvis Jahić, Remira Osmanović, Željka Marinić, Siniša Udovičić i Midhat Kušljugić.

Sve predstave se izvode na sceni Narodnog pozorišta Tuzla sa početkom u 19 sati i 30 minuta.

Iako sala NP Tuzla broji 290 mjesta, zbog epidemioloških mjera u cilju prevencije širenja koronavirusa, broj mjesta je ograničen na 70 posjetilaca. Svi posjetioci su obavezni držati distancu, nositi masku tokom predstave, te izvršiti dezinfekciju ruku prilikom ulaska, navodi se u saopćenju.

Na vrh