Aktuelno

Darivanjem krvi počela dvodnevna manifestacija Aprilski dani otpora „Solina 92“

U sklopu manifestacije Aprilski dani otpora „Solina 92“, bivši pripadnici i borci Armije R BiH jutros su organizovano posjetili Odjel za transfuziologiju UKC-a Tuzla gdje su darivali krv te time i zvanično počeli ovu dvodnevnu manifestaciju.

Uz svoje saborce bili su i predsjednik ODB-a Tuzla Mirza Ahmić, te šefica Službe za boračko-invalidsku zaštitu Admira Atić- Tupković koji su također darivali krv.

„Obilježavanje manifestacije Aprilski dani otpora započeli smo evo danas na UKC-u Tuzla darivanjem krvi, iste one koju smo davali i bili spremni uvijek dati za svoj grad i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.Naša krv će nekome trebati za život a naša manifestacija kao podsjećanje na mjesec april, kada se krv davala za slobodu“- kazao je Mirza Ahmić, predsjednik ODB-a Tuzla,

DSC_0039_800x534

Šefica Službe za boračko-invalidsku zaštitu Admira Atić –Tupkoviće je već dugi niz godina dobrovoljni davaoc krvi.

„Naši borci su uvijek pokazivali solidarnost i humanost a osnovni principi dobrovoljnog darivanja krvi su upravo to, humanost, solidarnost, jednakost. Izuzetna mi je čast što sam danas uzela učešće u ovoj akciji u okviru manifestacije Aprilski dani otpora i vidjela sam dosta bivših boraca čime su pokazali da u nama još uvijek ima i humanosti i solidarnosti i pozvala bih ovom prilikom sve građane da slijede ovaj primjer“- Kazala je Admira Atić-Tupković.

Ona je još dodala da su Aprilski dani otpora jako važni za budućnost mladih pokoljenja koji trebaju znati šta su sve naši borci dali za slobodu koju danas imamo te da će Grad Tuzla kao i do sada podržavati sve ovakve i slične aktivnosti.

DSC_0071_800x534

Krv je danas dao i Nedim Malohodžić iz Soline koji je kazao da nije bilo dileme da se odazove ovoj akciji.

„ Kada je u pitanju humana akcija, patriotizam i solidarnost tu sam uvijek zajedno sa ovim divnim ljudima, svojim drugarima. April 92. godine je mjesec  otpora agresiji na našu zemlju i naš grad, moramo to obilježavati i dok je nas živih biće i akcija darivanja krvi i njegovanja značajnih datuma jer ne smijemo zaboraviti da se upravo tih dana spašavala čast i ljudsko dostojanstvo“- kazao je Malohodžić.

Manifestacija se nastavlja sutra okupljanjem i postrojavanjem boraca ispred čitaonice u MZ Solina, defileom kroz Solinu, te polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježja uz prigodan program, nakon čega je predviđeno druženje boraca na stadionu Studenac u Solini.

Iz Organizacionog odbora su još jednom pozvali sve naše sugrađane da se pridruže sutra u 12,00 sati okupljanju u Solini i još jednom zajedno potvrde da se sloboda koja je krvlju plaćena čuva i  njeguje.

 

Na vrh