BiH

Danas u Mostaru – Čović očekuje potpis sporazuma, Nikšić i ekipa djelovanje Schmidta

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH najavila je da će danas u Mostaru sa SDP-om BiH i njihovim partnerima održati sastanak na kojem će biti razgovarano o formiranju vlasti u Federaciji BiH.

Delegacije će predvoditi lider HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić. Nije precizirano ko će ispred Naše stranke i NIP-a putovati u Mostar.

 

Prema saznanjima Patrije, na sastanku NES će predstavljati zastupnik Jasmin Emrić, a Stranku za BiH Semir Efendić, predsjednik SBiH-a.

Početak sastanka planiran je u 11 sati, u Domu HDZ-a BiH, a izjave za medije predviđene su po njegovom okončanju oko 13 sati.

Dragan Čović je o sastanku govorio i na jučerašnjoj konferenciji „Energetika – izvor konkurentnosti“ u Vitezu, koju je organizirala udruga bh. Hrvata Prsten.

Govoreći o izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Čović je istaknuo kako će se sve razine vlasti truditi, skupa s Udrugom Prsten, stvarati ozračje, kako bi se moglo bolje živjeti u Bosni i Hercegovini.

– Doneseni zaključci će dobro doći da se mogu ugraditi u sporazum koji će se potpisati s partnerima na razini Federacije, oko definiranja ustoja federalne razine vlasti, odnosno Vlade Federacije, ali i svih drugih institucija i agencija, istaknuo je Čović.

Međutim, još uvijek je nejasno kako će se formirati Vlada FBiH, jer potpredsjednik Refik Lendo, koji prema Ustavu FBiH mora dati saglasnost za formiranje to neće učiniti jer SDA nije dio oformljene većine.

Također, on još nikada i nije dobio zvaničan prijedlog od predsjednice FBiH, pa je nejasno kako ga označavaju kao kočničara. Stranke koje uspotavljaju većinu u Predstavničkom domu PFBiH očekuju da visoki predstavnik Christian Schmidt dodatnim tumačenjima ili nametanjima omogući uspostavu Vlade FBiH.

Na vrh