Eventi

Danas na Trgu slobode – GASTRO ETNO SHOW

U subotu, 28.09.2019 godine na Trgu slobode u Tuzli  će se održati četvrti po redu GASTRO ETNO SHOW

Za razliku od nekih prethodnih izdanja kad su pravljena gigantska jela, između ostalog najveći burek i najveća baklava na svijetu, ovogodišnje izdanje ima malo drugačiji oblik.

Više od 30 kulturno-umjetničkih društava iz BIH, SRBIJE   i HRVATSKE će se predstaviti sa svojim igrama a na kraju će svi zajedno formirati KOLO MIRA I PRIJATELJSTVA  koje bi trebalo da broji nekoliko hiljada igrača.

Za sve prisutne  KUD-ove biće upriličen zajednički ručak – BOSANSKA SOFRA kako bi i na ovaj način podsjetili na zaboravljene  običaje ali i vremena kad su i porodica i društvo jeli za jednom sofrom. Sofra označava i povezanost, porodične i prijateljske veze te slogu i poštovanje jednih prema drugima. SOFRA je ujedno i tema ovogodišnjeg izdanja GASTRO ETNO SHOW-a.

Program počinje od 10.00 sati pojedinačnim nastupima KUD-ova.

Zvanično otvorenje  manifestacije je u 12.00 sati kad će se prisutnima obratiti  ministar trgovine i turizma  u Vladi TK,g-din Edin Buševac koji će  zaželjeti dobrodošlicu u Tuzlu i naš kanton svim gostima.

Svi KUD-ovo će posjetiti i Kapiju, mjesto stradanja tuzlanske mladosti.

Nakon polaganja cvijeća, slijedi povratak na Trg slobode i nastavak programa.

Potom slijedi dodjela priznanja ZMAJEVO SRCE zaslužnim pojedincima   te nastavak kulturno-umjetničkog programa.

Oko 13.00 sati je planirano KOLO MIRA I PRIJATELJSTVA u kojem će učestvovati svi prisutni KUD-ovi, ali  i posjetitelji.

Nakon ovog kola planirano je još jedno kolo u kojem će moći učestovati svi posjetitelji na Trgu slobode.

Sevdalinka će biti nezaobilazni segment a uživaćemo u interpretacijama tuzlanskih izvođača.

Tokom programa će biti promovirana i kampanja KOCKA JE ZLO koju je pokrenula ISLAMSKA ZAJEDNICA U BIH

Gastro show će se od novembra održavati kao regionalni sajam gastronomije a ovogodišnji program će poslužiti  kako bi se postavili temelji za TUZLA ETNO FEST koji će se sljedeće godine održati u junu mjesecu. Trajaće tri dana i biće takmičarskog karaktera uz vrijedne finansijske nagrade.

 

Manifestaciju su pomogli  : TURISTIČKA ZAJEDNICA TUZLANSKOG KANTONA  , RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE U BOSNI I HERCEGOVINI , MINGOS KAFA, PROFINE BH,  PEKARA TUŠANJ, SLASTIČARNA BOSNA , PIZZA TRKAČICA , MENPROM,

Na vrh