Danas, 04.10.2019. godine je skromno obilježen dan župe „Šikara“: Šikara – župa sv. Franje Asiškog

04.10.2019. - 20:38 


Župa Šikara osnovana je 1986. god. odvajanjem od župe Tuzla i jednim dijelom od župe Breške.

Gradnja tamošnje crkve započela je 1971. i potrajala nekoliko godina. Najprije je služila kao podružna crkva u tuzlanskoj župi, a od 1986. ona služi kao župna. Izgrađena je po projektu D. Antolkovića. Ima jedno zvono nabavljeno 1978. god.

Interijer crkve obogaćen je umjetničkim djelima. God. 1984. u njoj je postavljena slika (560×250 cm) na temu euharistije slikara Vasilija Jordana te Put križa (reljefi u bronci) kiparice Nine Sedlar. Sliku Sv. Franje izradio je Josip Bifel. Na pročelju crkve nalazi se djelo Sveti Franjo s pticama, djelo ak. slikarice Ine Jerković. Ispred župne crkve postavljen je god. 2003. Sveti Franjo, djelo akademskog kipara Vene Jerkovića.

U župi se nalazi i nekoliko kapelica: u Matićima, Mramoru, Ljepunicama, Pogorjocu, Sr. Lipnici, Jasicima i na Udeču. Tijekom 1998-1999. sagrađena je po projektu ing. Marka Joketovića nova filijalna crkva (kapela) sv. Ilije proroka u Mramoru (8×4,80 m) i zvonik visok 10 metara koji je odvojen od crkve. U crkvi se nalazi oltarska slika sv. Ilije proroka djelo akademskog slikara Vinka Lamešića i postaje križnog puta Florijana Grebenara. U lipničkoj kapelici čuva se zavjetna slika Gospe lipničke sa Sv. Petrom i Pavlom od nepoznatog domaćeg baroknog majstora iz 18. stoljeća.

Župna kuća u Šikari izgrađena je 1987-89. god. Prije toga župnik i njegov zamjenik su stanovali u tuzlanskom samostanu.

U župi Šikara 1991. god. živjelo je 4.200 vjernika. Po zadnjoj statistici na koncu 2016. godine župa broji 1.272 vjernika u 617 obitelji. Župu tvore sljedeća naselja: Šikara, Brugule, Delići, Hudeč, Jasici, Kolona Lipnica, Ljepunice, Matići, Mramor, Pogorioc, Rapače i Srednja Lipnica.

 

Sveti Franjo Asiški – istinski Isusov sljedbenik

Sv. Franjo Asiški rodio se početkom god. 1182. u Asizu kao sin trgovca Pietra di Bernardonea i Ivane. U odsutnosti oca krstila ga je majka davši mu ime Ivan. Otac je tome imenu kasnije dodao Franjo, s kojim je taj svetac ušao u ljudsku povijest.

Nalazeći se jednog dana u crkvi sv. Marije anđeoske, čuo je kod mise ove evanđeoske riječi: “Ne pribavljajte sebi u pojase ni zlatna, ni srebrna, ni bakrena novca; ni putne torbe, ni dviju haljina, ni obuće, ni štapa, jer radnik zaslužuje uzdržavanje!” (Mt 10,9-10)… Čuvši te riječi, bio je tako snažno zahvaćen ljubavlju prema siromaštvu da je uskliknuo: “To je što tražim, to je što svim srcem želim!” Kasnije mu je svećenik protumačio sav smisao tih riječi, a i onih koje iza njih u Evanđelju sv. Mateja slijede. Iz njih proizlazi apsolutno siromaštvo, ponizno predanje i pouzdanje u Boga, obilaženje i propovijedanje Radosne vijesti Božjemu puku.

 

Molitva sv. Franje Asiškog

Višnji i slavni Bože, rasvijetli tmine srca moga i daj mi pravu vjeru, čvrsto ufanje i savršenu ljubav, razum i znanje, Gospodine, da vršim tvoju svetu i istinitu zapovijed. Amen.

Papa Grgur IX. već dvije godine nakon Franjine smrti proglasio ga je svetim. Isti je Papa odredio da mu se pokraj Asiza ili bolje na rubu toga grada podigne u čast dvostruka veličanstvena bazilika. U nju je god. 1230. bilo preneseno svečevo tijelo. Kasnije se dogodilo nešto pomalo neshvatljivo: da se više nije točno znalo za svečevo tijelo. Nakon mučnih radova tijelo je napokon god. 1818. opet pronađeno pod glavnim oltarom. Danas se čuva u donjoj bazilici na povišenom mjestu.

O Svetom Franji Asiškom i njegovim vrijednostima potvrda je današnjeg skupa hodočasnika tuzlanske županije, posavske i drugih okolnih župa u Župi Sv. Franje Asiškog „Šikara“ na dan ove župe, koji su svojom nazočnošću potvrdili njegove ideje i zalaganju za dobrobit običnog čovjeka slijedeći Boga i njegove zapovijedi, o kojima nam djelić toga iznosi župnik Miroslav Ikić, čije izlaganje možete poslušati u video prilogu.

Svako dobronamjerno druženje poput ovoga u Župi „Šikara“ je dobro došlo obilježavajući dan župe, no, da se primijetiti da nažalost nema mladeži, što je najveći problem bosansko-hercegovačkog društva, koje i nemari zbog toga što će nam za par godina domovina ostati zemlja staraca, bolesnih i invalida, kojoj nema perspektive.

BH političarima poruka: „Ugledajte se na ovoga istinskog Isusovog sljedbenika koji je izrekao evanđeoske riječi: “Ne pribavljajte sebi u pojase ni zlatna, ni srebrna, ni bakrena novca; ni putne torbe, ni dviju haljina, ni obuće, ni štapa, jer radnik zaslužuje uzdržavanje! To je što tražim, to je što svim srcem želim!”

Ujedno je i poruka većine gladnih, prevarenih, obespravljenih i namučenih bosansko-hercegovačkih građana, bez obzira na vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost!

Amen!

 

 

Anto Šimić ČikoBoljaTuzla.ba (članak poslao čitatelj) - Stavovi izneseni u ovom članku ne predstavljaju stavove portala BoljaTuzla.ba. BoljaTuzla.ba ne garantuje njihovu tačnost ili potpunost. Svi korisnici portala su saglasni sa činjenicom da lično snose svaki rizik vezan za pristup i korištenje sadržaja ove web stranice. BoljaTuzla.ba isključuje svoju odgovornost za svaku direktnu i/ili indirektnu štetu nastalu ili koja bi mogla proizaći iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja portala , kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju ovog web portala.


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!