Aktuelno

Dan šehida Federacije BiH dostojanstveno obilježen u herojskim Živinicama

U prisustvu velikog broja građana, predstavnika boračkih saveza i organizacije, te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa, u Živinicima je danas upriličena Akademija u povodu Dana šehida BiH.

Da se u ovom herojskom gradu, koji ima i narodnog heroja Nesiba Malikića sehidi poštuju baš kao i tradicija sjećanja na njih, pokazao je danas veličanstven odziv građana koji su uzeli učešće u defileu kroz grad do spomen obilježja gdje su položeni vijenci i cvijeće a zatim i prisustvovali Akademiji upriličenoj ovim povodom.

 

DSC_0046_1024x683

Akademiji koja je bila ispunjena emocijama i sjećanjima na najhrabrije sinove naše domovine prisustvovali su i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, zatim federalni ministar za pitanjua boraca Salko Bukvarević, muftija tuzlanski Vahid ef Fazlović, premijer TK Jakub Suljkanović, potpredsjednik manjeg bh entiteta Ramiz Salkić te niz drugih predsjednika i predstavnika raznih asocijacija, udruženja i organizacija.


Treba svakako napomenuti da je kompletna struktura vlasti u Živinicama sve svoje raspoložive resurse stavila na raspolaganje organizatorima pa nimalo ne čudi što se može sa sigurnošću reći da su Živinice položile svaki ispit, a poseban doprinos organizaciji ovog skupa dao je općinski načelnik Samir Kamenjaković koji je u svojstvu domaćina kazao kako je ovaj grad počašćen domaćinstvom jednog ovakvog skupa.

 

DSC_0155_1024x683

Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvcarević je u svom obraćanju kazao da je ovo značajan datum za sve nas posebno u vremenu kada je napadnuta istina o odbrani Bosne i Hercegovine.

– Želimo svima kazati da smo mi branili Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane i hiljadugodišnji suživot i sve njene vrijednosti, pa ne postoji ništa čime bi se mi mogli odužiti šehidima i poginulim borcima osim da čuvamo državu, gradimo je onakvom za kakvu su se oni borili i da iz dana u dan poboljšavamo status njihovih porodica- kazao je Bukvarević.

Na Akademiji se prisutnima obratio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je izmežu ostalog kazao da je jako važno boriti se za ideju za koju su se borili i naši šehidi i poginuli borci.

 

DSC_0203_1024x683

– Volio bih da je ovakavih događaja u BiH još više. Koliko god truda ulagali, nikada se nećemo odužiti onima koji su dali živote za slobodu koju mi danas uživamo. Moramo se brinuti o njihovim porodicama i boriti se za ideju za koju su se oni borili, BiH ravnopravnih naroda i ljudi. Mnogo je toga urađeno, ali nije sve što je trebalo i što je moglo da se uradi. Nedopustivo je da 24 godine nakon rata, postoje šehidska djeca koja nemaju posao. Obaveza je svih nas da to pitanje riješimo, naravno poštujući sve procedure – rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Brojne delegacije iz svih krajeva naše domovine koje su danas doputovale u Živinice, sutra će položiti vijence i cvijeće na tuzlanskoj Kapiji a zatim i na spomen obilježje na Slanoj Banji.

Na vrh