Politika

Damir Nikšić traži da se 60 posto državne imovine proglasi zaštićenim područjem

Jedan od uslova za pristup Evropskoj uniji je da najmanje 30% teritorije Bosne i Hercegovine moraju činiti zaštićena prirodna područja.

Međutim, broj zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini najmanji u Evropi. Pokriva manje od tri posto teritorije. Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke, predložio je danas da 60 posto državne imovine bude proglašeno zaštićenim područjem.

Državna imovina čini 53 posto teritorije BiH, što je više od polovine ukupne površine naše zemlje. Oko 65 posto državne imovine je pod šumama, što je nekih 35% ukupne površine BiH, dok 21% čine pašnjaci što je oko 11% ukupne površine BiH.

Tražim da Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zajednički sroči i već na narednoj sjednici usvoji rezoluciju koju će uputiti prema Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i OHR-u predlažući da se 60% državne imovine, što je oko 30% ukupne teritorije BiH, pretvori u zaštićena prirodna područja.

Svi klubovi stranka, kao i drugi zainteresovani građani iz civilnog društva i akademske zajednice koji prepoznaju važnost ovakve rezolucije i smatraju ovu inicijativu važnom za evropsku i održivu budućnost Bosne i Hercegovine, pozvani su da kontaktiraju klub Naše stranke ili predsjedavajućeg Predstavničkog doma, gospodina Miokovića koji se stavio na raspolaganje da pomogne koordinirati ovu zajedničku inicijativu s ciljem da do naredne sjednice imamo gotov tekst rezolucije koji ćemo, nadam se, jednoglasno usvojiti.”

Na vrh