BiH

Da se ne zaboravi Klej – Uništio četiri i zaustavio 15 agresorskih tenkova

Jedan sam samo od takvih koji je uz Božiju pomoć uspio da zaustavi te napade, rekao nam je jedne prilike Haračić

Edin Haračić Klej dobitnik je ratnog priznanja Zlatni ljiljan za izrazitu hrabrost. Armiji RBiH pristupio je od samog osnivanja i njen član je bio do samog kraja agresije na našu državu.

I dok svijet priča o Ukrajincu koji je uništio pet ruskih tenkova uz pomoć moćnog oružja, dužnost nam je da se sjetimo kako je i naša zemlja dala heroja koji je zaustavljao i uništavao neprijateljske tenkove. Riječ je upravo o Kleju.

Prošao je mnoge akcije, a jedna od njih od njega je napravila heroja o kojem se i dan danas priča. On, sa druge strane, o tome nikada nije volio puno pričati, ali zna se da je Klej na ratištu kod Sapne uspio zaustaviti prodor 15-ak agresorskih tenkova, uništivši direktnim pogocima njih četiri i natjeravši ih na povlačenje.

 

U izjavi za O Kanal prije nekoliko godina Haračić je rekao da je samo jedan od mnogih.

– Jedan sam samo od takvih koji je uz Božiju pomoć uspio da zaustavi te napade, i da da takav doprinos da sačuvamo sve linije odbrane i ne samo sačuvamo, nego da Armija, kako je izrastala iz mjeseca u mjesec, iz odbrambenih krenemo u oslobodilačke operacije i da oslobađamo dijelove koji su bili privremeno okupirani, rekao je Haračić.

 

oslobodjenje.ba

Na vrh