Tuzla

Da li su napadači na Fatmira Alispahića aktivisti SDA koje štiti MUP TK?

Mirnes Ajanović uputio Zahtjev FMUP-u zbog sumnje da kadrovi SDA u MUP-u TK štite napadače na Fatmira Alispahića, za koje postoje dokazi da su aktivisti SDA, bliski Bakiru Izetbegoviću
MUP FEDERACIJE BiH
FEDERALNA UPRAVA POLICIJE
PREDMET: Zahtjev za izuzimanje istrage iz MUP-a TK u slučaju napada na novinara Fatmira Alispahića
Poštovani,
Prije 14 dana, u petak, 02.02.2024., oko 14.35 h, u Tuzli se dogodio napad na novinara i književnika Fatmira Alispahića, koji je zabilježen sigurnosnom kamerom.
Napad je odmah prijavljen u MUP-u TK, nakon čega su inspektori izvršili uvid u snimak sigurnosne kamere, te u ponedjeljak, 05.02. 2024. godine, izuzeli snimak. Do danas, 14 dana poslije, nema nikakve reakcije iz MUP-a TK.
Istragom koju smo paralelno vodili ustanovili smo da postoji osnovana sumnja da je napad izvršen iz vozila BMW čiji je vlasnik jedan od istaknutih aktivista SDA – Stranke demokratske akcije i saradnik Bakira Izetbegovića, što otvara sumnju da kadrovi SDA u rukovodstvu MUP-a TK svjesno dezavuiraju istragu.
U predmetnom slučaju radi se o sumnji da je počinjeno krivično djelo iz Krivičnog zakona FBiH iz člana 183. Ugrožavanje sigurnosti: “(1) Ko ugrozi sigurnost neke osobe ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život ili tijelo te osobe ili na taj način izazove uznemirenje građana, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci” – te bi dezavuiranje istrage moglo nositi čitav niz drugih krivičnih djela od strane odgovornih lica, što bi dodatno uznemirilo građane i kompromitiralo organe sigurnosti pred javnošću.
Obzirom na činjenične okolnosti prijavljenog djela, pa i moguće namjere da se vozilom povrijedi Fatmir Alispahić uvidom u snimak i kretanje vozila u odnosu na Alispahića, postoji sumnja da se radi i o izvršenju krivičnih djela u pokušaju iz člana 173. Lahka tjelesna ozljeda KZFBiH pa i moguće člana 172. Teška tjelesna ozljeda.
Spreman sam, kao opunomoćenik Fatmira Alispahića, da ponudim dokaze za ovaj izvještaj o sumnji da se radi o izvršenju navedenih krivičnih djela, a izjava oštećenog Fatmira Alispahića je data predstavnicima PU Tuzla i MUP Tuzla.
Mirnes Ajanović, advokat
Na vrh