Business

Da li se Ryanair za stalno povlači iz Tuzle?

Kako piše portal exyuaviation.com niskotarifni avioprevoznik Ryanair planira prekinuti letove za Tuzlu od 1. juna zbog spora sa Direkcijom za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine. Aviokompanija je počela sa radom u gradu prošlog novembra sa uslugama iz Beča, Memingena i Aerodroma Arlanda u Stockholmu.

 

Sve tri linije također opslužuje Wizz Air, koji ima bazu u Tuzli, iako umjesto toga prevoznik održava usluge do stokholmskog aerodroma Skavsta. Ryanair je potvrdio da su rute za sada prekinute. Vjeruje se da ova aviokompanija nije prenijela porez od 1,5 eura po putniku Direkciji civilnog vazduhoplovstva Bosne i Hercegovine od početka poslovanja u Tuzli. Ukoliko se taksa ne plati u narednom periodu, bosanskohercegovački regulator će aviokompaniji zabraniti letove do Tuzle.

Ryanair trenutno održava dva puta nedjeljno letove iz Tuzle za Memingen, (koji završavaju 30. maja), tri puta nedjeljno rotacije za Beč, koji će biti ukinuti i 30. maja, kao i dva nedjeljna leta za Stockholm, koji završavaju 31. maja. Putnici koji su imali rezervisane karte nakon ovih datuma su počeli da primaju obavještenja o otkazivanju njihovih letova.

 

Ryanair je ušao na tržište Bosne i Hercegovine 2018. godine sa uslugama za Banja Luku. Direktor za razvoj ruta ove aviokompanije, Ray Kelliher, rekao je prošle godine: “Radujemo se rastu u Bosni i Hercegovini u narednim godinama i mogućnostima da najavimo još novih i uzbudljivih ruta za sljedeće ljeto”. Na osnovu postojećeg kapaciteta, Ryanair će držati 17% tržišnog udjela u BiH tokom prvog punog mjeseca ljetne sezone 2023. (aprila) u poređenju sa 36% koji drži Wizz Air. Ryanair je najveća evropska aviokompanija, najveći niskotarifni avioprevoznik i jedna od najvećih svjetskih aviokompanija, mjereno brojem prevezenih međunarodnih putnika.

Na vrh