BiH

Da li se ovo sprema – SNSD čeka Čovića i HNS: Da li će zajednički bojkotirati izbore?

Nakon što udruženje HNS u subotu 19. februara donese zaključke u vezi aktuelne političke situacije i eventualnom bojkotu izboru, svoj stav iznijet će i SNSD.

Snježana Novaković-Bursać, šef Kluba SNSD u PD PS BiH kazala je u srijedu na N1 da će sačekati odluke HNS-a ali da je SNSD u svakom trenutku spreman na izbore. Ona je dodala da razumije HDZ BiH te da je Željko Komšić „uzurpirao poziciju“.

 

„Sačekat ćemo njihove odluke, smatramo da hrvatski narod nema drugog izbora i ja ih u tome razumijem. To ako se desi (bojkot op.a.) računajte da nećete imati validne izbore u FBiH i nećemo imati adekvatnu mogućnost izbora organa na nivou institucija BiH. U tom slučaju RS može da formira Vladu i nastavi da radi na nivou NSRS, ali se dovodi u pitanje funkcionalnost, a usudila bih se reći i neke druge stvari u zemlji“, kazala je Novaković-Bursać.

No, o aktuelnom bojkotu institucija koji provodi SNSD sa satelitima od jula 2021. godine Novaković-Bursać nije pretjerano govorila, a poznato je da ih u velikoj mjeri u bojkotu podržava i slijedi upravo HDZ i Dragan Čović. Jasna je potreba uzvraćanja razumijevanja za potrebe i želje Čovića, pa i spremnosti na dodatne blokade institucija.

HDZ i SNSD su već krenuli u ofanzivu na Centralnu izbornu komisiju za čije članove tvrde da su izabrani nelegalno iako ih je potvrdio Predstavnički dom PS BiH u martu 2020. godine. Taj saziv CIK-a je proveo lokalne izbore 2020. godine, izbore u Mostaru nakon 12 godina u decembru 2020. kao i prijevremene izbore u Prijedoru.

Uoči sutrašnjeg zasjedanja HNS-a koje će biti zatvoreno za javnost oglasio se i predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović. On je i ranije kazao da nije zagovornik bojkota izbora. Izvori Patrije koji su prisustvovali sastancima o izbornom zakonu u Neumu tvrde da je Cvitanović i pred međunarodnim zvaničnicima kazao Čoviću da će HDZ 1990 izaći na izbora. Iz HNS-a su prije nekoliko dana istakli da će doneseni zaključci biti obavezujući za sve članove HNS-a.

 

“Očekujem konstruktivnu raspravu i ogroman odziv pozvanih izaslanika te da ćemo usvojiti zaključke koji će dati vrlo jasne odgovore na trenutnu poziciju hrvatskog naroda u BiH. Vjerujem da će svi zaključci i odluke biti u skladu s Ustavom i svim zakonima u BiH i da će jasno identificirati sve ono što BiH čini zarobljenom u ovom političkom blatu i sve ono što joj koči put prema EU i NATO-u. Mislim da ćemo kroz zaključke identificirati te probleme i dati valjane odgovore na izazove pred nama”, izjavio je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Prvi čovjek HDZ-a 1990 smatra kako HNS mora utvrditi liniju ispod koje niti jedan politički predstavnik hrvatskog naroda ne smije ići.

“Niko od Hrvata nikada ne smije prihvatiti da će hrvatski narod biti brisan iz članaka 4 i 5 Ustava BiH, samim time niko nema pravo prihvatit dekonstituiranje Hrvata na način smanjenja ovlasti Doma naroda. To ćemo u subotu jasno potvrditi i to je naš minimum koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH”, kazao je Cvitanović.

 

izvor: nap.ba

Na vrh