Grad

Da li je Tuzla bila više grad jučer nego danas – Podsjećanje na književni život Tuzle iz 1982. godine

Na tragu polemike da li grad čine zgrade i broj stanovnika ili gradski sadržaji, vrijedi se prisjetiti da je Tuzla te 1982. godine već 13 godina imala manifestaciju koja se zvala “Književno proljeće” i koja je, a što se vidi po ovoj fotografiji, punila dvoranu Narodnog pozorišta Tuzla. Danas, kada je naša Tuzla “glavni grad romana na Balkanu”, nema ovakvog interesovanja za književnost.
U to doba kada je Tuzla, kako kažu, bila “ružna”, u našem gradu je bilo Pionirsko pozorište, sa lutkarskom, baletnom i dramskom scenom, Narodno pozorište Tuzla je izvodilo preko 300 predstava godišnje u Tuzli i na gostovanjima, imali smo Big Band, na Radio Tuzli su se snimale pjesme, imali smo Festival dokumentarnog filma, Festival “Majski cvijet”, alternativnu pozorišnu scenu pri Domu mladih, imali smo školu stripa, imali smo i gradsku novinu “Front slobode”, imali smo tri kina plus Kinoteku u Radničkom univerzitetu, kao i kino-salu u Domu Armije, imali smo i Ljetno kino iza kina “Mladost”… ITD! Uistinu: ITD!
…A jugoslovenske novine su pisale da 1938. godine imamo i jedinstven otvoreni bazen na Slanoj banji sa vodom iz Panonskog mora.
Tuzlanska budućnost ima šta naučiti iz tuzlanske prošlosti.
piše  – Fatmir Alispahić
Na vrh