Ahmet Šantić, član Centralne izborne komiisje (CIK) Bosne i Hercegovine, kazao je da činjenica jeste da u samoj izmjeni Izbornog zakona BiH nedostaju odredbe koliko se iz kojeg kantona bira pripadnika odgovarajućih konstitutivnih naroda i iz reda ostalih, s obzirom na to da je sada povećan broj delegata po klubovima u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Dosad su klubovi konstitutivnih naroda imali po 17 delegata i bilo je sedam iz reda ostalih, a sada imaju po 23 delegata i 11 iz reda ostalih. Način popune Doma naroda rađen je po uputstvu koje je donio CIK 2018.

Međutim, ovo uputstvo, kako je rečeno jučer, više nije valjano, a Schmidt nije precizirao način popune.

– U izmjenama Izbornog zakona nije utvrđen broj, struktura i način na koji se biraju delegati. A mogle su biti i bilo bi mnogo lakše da imamo gotova rješenja. Kada su vršeni zahtjevi po dubini, moglo se uraditi i to. Mi ćemo to razmatrati. Postoji odredba da CIK poslije svakog popisa stanovništva utvrđuje broj delagata. Mi smo 2018. donijeli uputstvo, ono je formalno na snazi mada je derogirano jer se radi sada o drugom broju delegata. Ono je neprimjenjivo. Posvetit ćemo se tom pitanju – dodao je Šantić.

 

I dok s jedne strane CIK ima problem sa primjenom ovih izmjena čini se kako portal pod direktnom kontrolom predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, već zna kako će se popunjavati ovaj Dom.

Naime, portal Večernji list pozivajući se na Hrvatski medijski servis danas je objavio tekst u kojem su precizirali broj delegata u Domu naroda FBiH nakon izmjena koje je nametnuo Schmidt.

Tako se u spomenutom tekstu navodi kako razmjerno zastupljenosti Hrvata u određenim kantonima Klub hrvatskog naroda u Parlamentu Federacije BiH čini, recimo, pet delegata iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, četiri iz SBK dok iz KS, TK, USK i BPK bit će po jedan delegat za koji ovaj portal smatra da nisu legitimni.

 

 

– U Klub bošnjačkog naroda po ovom novom modelu ulazi pet delegata iz Tuzlanskog kantona, po četiri iz Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, tri iz Unsko-sanskog, dva iz Srednjobosnskog te po jedan iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, Bosansko-podrinjskog, Livanjskog, Posavskog i Zapadno-hercegovačkog kantona – navodi se, između ostalog, u nastavku ovog teksta.

 

– Hrvati će u Klub hrvatskog naroda uspjeti izabrati svih pet legitimnih delegata iz HNK, četiri iz ZHK i SBK, tri iz Livanjskog, jednoga iz Podrinjskog te jednoga iz ZDK. To nas dovodi do brojke od 18 delegata u Hrvatskom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH koji će crpiti legitimitet iz hrvatskog naroda koji ih je izabrao. S druge strane, pet će izaslanika biti izabrano u Klub hrvatskog naroda DN PFBiH koji nemaju hrvatski legitimitet jer su se izjasnili kao Hrvati, a u kantonalne su skupštine izabrani bošnjačkim glasovima. To su po jedan delegat iz ZDK, KS, TK, USK i BPK – navodi se u ovom tekstu.