– Slanje takve odluke bi bilo klasnično kršenje Ustava Fedecije BiH. Predsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH Mirjana Marinković-Lepić (NS) ne bi trebala sazvati sjednicu zbog odluke na koju nema saglasnosti oba potpredsjednika FBiH Refika Lende (SDA) i Igora Stojanovića (SDP) jer tako propisuje Ustav. Time bi ona dakle prekršila Ustav, što znači da kao osoba na čelu jednog doma, podliježe odgovornosti za to.

S druge strane, ukoliko probaju da na silu provedu na taj način odluku, ima mehanizam Ustavnog suda. Ako bi i to preskočili, onda živimo u zemlji bezakonja, to je kršenje prava. Na kraju kršenje Ustava je činjenje krivičnog djela – poručuje Mešalić i dodaje:

– Ne vjerujem da će krenuti u tom pravcu. Ali ako žele, mi ćemo se boriti za ovu zemlju kao što smo se borili i do sada.

Osvrnuo se na pitanja šta ukoliko se izglasa takva nelegalna odluka na Zastupničkom domu.

– Ne bismo trebali čak ni dobiti dnevni red na kojem će se naći odluka o sastavu Vlade Federacije BiH koju je samo potpisala Bradara. Ali da ne prejudiciramo, sačekat ćemo da vidimo da li će se zakazati takva sjednica koja bi faktički na silu dovela novu vladu Federacije, odnosno, protivustavnu. Čisto sumnjam da se to može dogoditi jer ne može odluka doći u Parlament FBiH ako nema tri potpisa – kategoričan je Mešalić.

Dodaje kako Kolegij nije održan i nema naznaka kada bi se takva sjednica mogla održati.

Adnan Efendić (SDA), zastupnik u Zastupničkom domu FBiH, kaže kako je protivustavno slati odluku o sastavu Vlade FBiH u Zastupnički dom FBiH bez saglasnosti oba potpredsjednika FBiH.

– To se ne bi smjelo dogoditi. Ukoliko bi se ipak takva stvar desila, mi bismo to pokušali spriječiti svim demokratskim putevima, a koji bi takvo što uradili zasigurno bi podlegli sankcijama krivične odgovornosti, krivičnim prijavama. Jer za protivustavno djelovanje se krivično odgovara. To bi bio udar na ustavni poredak Federacije što je krivično djelo i trebalo bi ga spriječiti na svaki mogući način – upozorava Efendić.

Pojašnjava da i kada bi na odluci o sastavu buduće Vlade FBiH stajali potpisi Bradare i Stojanovića, takva odluka se ne može proslijediti u Zastupnički dom bez potpisa Refika Lende.

– Ustav je decidan, u članu 5. se kaže da trebaju saglasnost oba potpredsjednika. Sve mimo toga se može smatrati kršenjem Ustava i za takve stvari se podliježe sankcijama krivične odgovornosti i to treba spriječiti na svaki mogući način. Ukoliko Marinković-Lepić sazove sjednice na kojoj će se naći odluka bez sva tri potpisa i da je na glasanje, onda ona vjerovatno nije svjesna i ne bi joj bilo prvi put, ali ovo bi bila crvena linija preko koje se ne bi moglo preći i zasigurno bi ona krivično odgovarala kao i svi drugi koji su učestvovali u kršenju Ustava – poručio je Efendić.

Upitali smo da li bi predložena Vlada FBiH, ukoliko bi bila izabrana na ovakav nelegalan način, mogla “zasjesti u fotelje”.

– Ne bi mogla – odgovorio je Efendić.

Adnan Efendić

 

Refik Lendo, potpredsjednik FBiH, poručio je kako neće staviti svoj potpis na predloženi sastav nove vlade jer u njoj nema ministara pobjedničke stranke na proteklim izborima, SDA.

Igor Stojanović, drugi potpredsjednik FBiH, do sada nije stavio svoj potpis na predloženi sastav Vlade FBiH jer traži od stranaka koje su predložile kadrove za ministre da pojedine prijedloge preispitaju.