BiH

Crveni križ BiH otvorio humanitarni broj 17023 za pomoć Maroku

Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine aktiviralo je humanitarni broj 17023 – čijim pozovom građani mogu donirati dvije konvertibilne marke (KM) za stanovništvo Maroka.

“Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine suosjeća se sa građanima Maroka i Marokanskim Crvenim polumjesecom nakon razornog zemljotresa”, navode iz DCK BiH. Navode i da je dostupan račun DCK BiH na koji fizička lica, pravni subjekti i svi ostali mogu uplatiti novčane donacije. DCK BiH će djelovati na osnovu potreba Marokanskog Crvenog polumjeseca i u skladu sa smjernicama IFRC-a (Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca).

“Društvo Crvenog križa BiH poziva sve građane na solidarnost sa građanima Maroka, kojima je trenutno naša pomoć najpotrebnija”, navodi se u priopćenju.

Najmanje 1.037 ljudi je poginulo, a 721 osoba je povrijeđena u snažnom potresu koji je pogodio Maroko, priopćilo je u subotu Ministarstvo unutarnjih poslova te zemlje. Smrtni slučajevi u potresu magnitude sedam stupnjeav zabilježeni su u više regija, uključujući provincije Al Hauz i Marakeš, kao i gradove Ouarzazate, Azilal, Chichaoua i Taroudant.

Ovo je najsnažniji potres koji je pogodio ovu sjevernoafričku zemlju u posljednjih sto godina, priopćio je Nacionalni institut za geofiziku Maroka.

Na vrh