BiH

Čovjek opasnih namjera – Dodik: Pokušavam da ubijedim Hrvate da jednokratno napustimo institucije BiH

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da pokušava da ubijedi Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije Bosne i Hercegovine te je istakao da u trezoru RS-a postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja RS postane nezavisna država.

Govoreći o krizi koja je nastupila u donosima sa Zapadom zbog pitanja rapodjele imovine, Dodik je izrazio uvjerenje da su stvari došle do zida. Prema njegovim riječima, ili će početi povlačenje stranaca iz BiH ili će oni ovdje uvesti svoje trupe.

Dodik smatra da još postoji šansa za razgovor i da “u tom dijalogu Sarajevo može nešto i da izvuče”.

– Ako mi sami budemo donosili odluke, neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca, da vidimo šta je moguće. Ako neće dijalog, svjesno biraju neizvjesnost – izjavio je Dodik za Politiku, prenijela je Srna.

On je naglasio da RS odbija da živi u neustavnoj BiH.

 

– Da ne otkrivam sve detalje, reću ću dio: BiH će funkcionisati samo dok u njenim strukturama sjede sva tri naroda. Pokušavam da ubijedim Hrvate da jednokratno napustimo institucije BiH – istakao je Dodik.

Nemojte nas isprobavati, preporučujem da razgovaramo

On je upitao šta će se desiti kada se svi ljudi iz RS-a vrate u institucije RS-a.

– Mislite li da ne radimo na tome? Radimo, i nismo daleko od te odluke. Nemojte nas isprobavati, preporučujem da razgovaramo. Nemojte da se igrate s imovinom, povući ćemo sve ljude. Možete da probate, ali bolje nemojte. U našem trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasijedanja RS postane nezavisna država. Nemojte nas gurati u ćošak. Ne sabijajte oprugu koja će odskočiti i koja će vas preskočiti – rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je naglasio da Srbi zaslužuju da imaju svoju državu.

– Banalne priče, kako je Brčko slabi trbuh i slične koještarije, jesu ratne priče. Mi razmišljamo o mirnodopskoj republici. Amerikanci su sve probali i nisu nas slomili, sa 60.000 vojnika i svim tim visokim predstavnicima – naveo je Dodik.

On je upitao kada stranci jednom odu, a otići će, kako će funkcionisati BiH.

– Da li će Sarajevo razmišljati da ono što su održali uz pomoć sile Zapada počnu da brane ulaskom na teritoriju našeg entiteta? Bolje je da počnemo da se dogovaramo, mada je za to već pomalo kasno. Treba dobro da razmisle da li bi se pokušaj da pređu entitetsku liniju ispostavio kao greška – istakao je Dodik.

On je naglasio da globalna politika koju kreira SAD ide za tim da destruiše međunarodno pravo.

– Hoće svaki dan da određuju pravila. Biti dobar s Amerikom nije dovoljno da budete sigurni. Uvijek dolaze novi zahtjevi i mi smo to odlično razumjeli – naveo je Dodik.

 

 

Neće nam Amerika određivati

On je izrazio uvjerenje da će Amerika sada nešto preduzeti, ali da to nije u stanju to da sprovede.

– Naravno, dobro je izmaknuti se od njihovih morbidnih aktivnosti. Sve što su mogli, već su preduzeli. Neće nam određivati kako će se ovdje rješavati stvari – rekao je Dodik.

On je ponovio da pitanje imovine neće biti rješavano u parlamentu BiH i dodao da u Dejtonskom sporazumu nije tako određeno.

– Za svakog ko predlaže to rješenje imam pravo da sumnjam da je za to dobio novac, neki od njih su tome skloni. Јednog dana ću više reći. Prijete krivičnim prijavama za nepoštovanje odluka Ustavnog suda, ali sve što mogu reći – nećete dobiti imovinu. Niti ću učestvovati u tim brljotinama. Možemo napraviti sporazum dva entiteta o imovini. Mi sprovodimo zakone u RS-u – istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti pokretanja saradnje u BiH i deblokadi projekata, Dodik je rekao da nije sklon da dugo čeka.

– Treba biti racionalan, radi se o novim ljudima, ali ako ne bude promjene, naš odnos će biti još rigorozniji. Šta će nam BiH koja nam sprečava razvoj – upitao je Dodik.

On je rekao da je SDA išla za tim da razgradi poziciju srpskog i hrvatskog naroda ovdje, malignim utjecajem.

– Kako bi sve podredili sebi, koristili su nekoliko mehanizama, a najrigidnije obavještajnu službu. Namjera je bila da se Srbi i Hrvati podrede Sarajevu. To smo prekinuli i to nije malo. Imamo dokaze da je ta služba radila protiv nas, protiv 49 posto teritorije svoje države – ukazao je Dodik.

 

 

Skloni smo da mistifikujemo Ameriku, treba samo izbjeći njihove avione

On je dodao da su Amerikanci sve znali i podržavali direktora te službe.

– Doduše, mi smo skloni da mistifikujemo Ameriku misleći da sve znaju. Ustvari, treba samo izbjeći njihove avione. Mada, Putin kaže da je spreman da brani svoje prijatelje, ne znam šta to znači. Nipošto ne bih volio da neko shvati da prizivam obračunavanje na ovim prostorima – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje šta misli da čeka svijet i RS u narednih desetak godina u kontekstu promjena na geopolitičkoj sceni, Dodik je rekao da se svijet mijenja.

– Bosna je neuspješna zemlja, bez šanse da uspije. U prvim godinama je postojala šansa za dogovor o mogućoj BiH, ali su je preuzeli stranci. Uz ozbiljan otpor u srpskom i hrvatskom narodu. Svi znaju da smo kolonija. Mi ovdje vodimo antikolonijalnu borbu. Јa sam vođa antikolonijalne pobune. Bosnu niko ne može da izgradi i popravi. Ovo je na štetu svih – naglasio je Dodik.

On je upitao zar Bošnjacima ne bi bilo bolje da se usmjere na ono čime mogu da upravljaju, jer “Banjom Lukom sigurno ne mogu, niti će moći”.

– Pozivam i njih da budu dio pokreta antikolonijalne borbe, dekolonizacije, u tom slučaju sam spreman da s njima razgovaram i budem dio dogovora – zaključio je Dodik.

Na vrh