Komentari

ČOVIĆEV ORKESTAR ZA SAHRANE Hoće li se Konaković, Nikšić i Forto izvinjavati i za Vukoju, kao što se nisu izvinili za Dodika!?

Stoga je prije nastavka priče o izboru Vukoje neophodno podsjetiti da su nam sarajevski trikolori obećavali da će ukoliko se Dodik pokaže lošim “izaći pred javnost, izviniti se i otići. “

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Sve su prilike da će Marin Vukoja za sedam dana postati sudija Ustavnog suda BiH mada nikada u dosadašnjoj karijeri nije bio sudija. Ali jeste bio član HDZ-a, njihov sekretar u Državnom parlamentu i kandidat za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Činjenica da je bez iskustva i odan HDZ-u ne predstavlja nikakav problem i ne budi sumnju u liderima i zastupnicima Trojke, jer kako se situacija razvija legitiman će biti zaključak da je Trojka odanija HDZ-u od samog Vukoje.

Samo tako možemo objasniti količinu sulude ubijeđenosti troglavog političkog projekta u ispravnost Vukojinog izbora i zalaganja da se to čim prije desi. No, kako od izbora oktobra 2022. godine živimo deja vu loših Trojkinih procjena, nismo li sličnu srčanost i odanost već vidjeli u zalaganju za evropskog Milorada Dodika. Bez sumnje da jesmo, jer otkako je Dodik okrenuo Amerikancima leđa niko se tako glasno u javnosti nije zalagao za njegove evropske vrijednosti kao Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto. Išlo se na utakmice, na čašicu razgovora, grlilo i smješkalo sve dok je Trojka ispunjavala želje Dodiku koje su značile potpunu kontrolu državnih institucija i procesa u rukama najspominjanijeg evropskog separatiste.

A onda je osmijeha nestalo, bakinačka rakija izlapila, košarka otišla nekim svojim putem kao i Milorad Dodik koji sada koristi moć koju mu je Trojka isporučila da maksimalno parališe državu. Jer, zna Dodik da i dalje može dobiti šta god od Trojke zatraži, ali mu je za trenutne potrebe svrsishodnije da koristi ono što je već dobio i urušava BiH.

Stoga je prije nastavka priče o izboru Vukoje neophodno podsjetiti da su nam sarajevski trikolori obećavali da će ukoliko se Dodik pokaže lošim “izaći pred javnost, izviniti se i otići. “

Od javnosti bježe, o izvinjenju i odlasku i ne pomišljaju. Ali su zato vrlo fokusirani da i drugom vlasniku njihovih političkih prava Draganu Čoviću ispune želju. A Čović želi kontrolu nad Ustavnim sudom. Odnosno, mogućnost da s Dodikovim sudijama iz Rs kada ih izabere može razbiti svaki pokušaj zaštite ustavnog poretka kada dođe vrijeme za konačno rješenje bosanskog pitanja.

Prije otprilike šest mjeseci lider Naroda i pravde Elmedin Konaković u tv gostovanju reče: “Ja sam potpuno za da se Vukoja imenuje za sudiju Ustavnog suda BiH”. I bio je u pravu, jer nakon raspleta jučerašnje sjednice Komisije za izbor i imenovanje jasno je da će Predstavnički dom imenovati umjesto izabrati sudiju Ustavnog suda BiH.

A član 6 stav 1 Ustava Bosne i Hercegovine kaže: “Četiri člana BIRA Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike srpske. Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom.

No, Ustav ove zemlje odavno je zahvaljujući Trojci mrtvo slovo na papiru. Zbog toga Ustavni sud FBiH ima pune ruke posla, pa će 27. ovog mjeseca razmatrati čak četiri zahtjeva opozicije nakon neustavnog djelovanja Trojke i HDZ-a u Predstavničkom domu FBiH.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a godinu dana unazad podržava Vukoju kao kandidata za sudiju Ustavnog suda, ali odveć je jasno da postoji tačno vidljiv Nikšićev motiv da to radi. Jer, i sam Nikšić je kontra Ustava, a istovremeno voli da kao nametnuti premijer lomi i gazi preko normi ove države kako bi ispunjavao želje partnerima, šefovima i kome sve ne. Od Vareša do Vukoje, nema neke razlike.

Edin Forto, istureni predsjednik stranke koju kontroliše Sabina Ćudić (NS) ionako se ne pita mnogo, ali ni on ne vidi problem da Vukoja bude sudija Ustavnog suda BiH.

“Nemam konkretno mišljenje o gospodinu Vukoji, njega je izabrala komisija u skladu s postojećim procedurama. Mislim da nije dobro da bude direktno politički involviran, ali imenovanjem u Ustavni sud svaka politika prestaje”, reče Forto još jednom ponudivši dokaz da je ozbiljno zalutao u političke vode. To je isti onaj Forto koji je vjerovao u evropske vrijednosti Dodika. Zato da mu pojasnimo da su evropske vrijednosti Dodika proporcionalne apolitičnosti Vukoje u ulozi ustavnog sudije.

Stara izreka kaže: “Ako ti troje ljudi kaže da si pijan, lezi i valjaj se”. Slijedom te narodne mudrosti ako već ne mogu lideri Trojke onda bi makar parlamentarci koji direktno predstavljaju narod morali osluhnuti i čuti jasne poruke da je izbor Vukoje mnogo više od izdaje. Mnogo više, jer neke izdaje se mogu popraviti, za dvije ili pet godina, Vukoja je greška koja će nas, bude li izabran, stizati narednih 20 godina. A pitanje je hoćemo li kao država preživjeti taj vakat sa ustavnom kombinacijom kadrova Dodik – Čović!?

Na vrh