BiH

Čović se sjetio šta znači “blokada institucija” koju HDZ provodi već godinama pa izjavio: Nedolazak bošnjačkih delegata na sjednicu je neviđena blokada institucija i države

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nazvao je današnji nedolazak delegata iz dijela bošnjačkih stranaka na sjednicu neviđenom blokadom institucija i države BiH.

Čović je u izjavi medijima u Sarajevu rekao da se radi o opstrukciji rada parlamenta na način koji dosad nije viđen.

Izrazio je žaljenje što sjednica nije održana i dodao da je nova sjednica Doma naroda s istim dnevnim redom zakazana za sutra u 10 sati.

– SDA želi ovladati Federacijom, a ostali uglavnom šute ili afirmativno komentarišu pristup koji pravimo i u konačnici se jasno šalje poruka da nema dogovora – istakao je Čović.

Naglasio je da SDA želi zadržati “status quo” i na narednim izborima pokušati Hrvatima izabrati i člana Predsjedništva BiH i Dom naroda PSBiH, te tako ovladati svim institucijama u Federaciji.

– Čini mi sa da je sa ovim ponašanjem SDA izvorište krize u funkcionisanju Bosne i Hercegovine – poručio je Čović.

Hitna sjednica Doma naroda PBiH, na kojoj je trebao biti razmatran zahtjev delegata iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda: Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Sjednici nisu prisustvovali delegati iz Kluba bošnjačkog naroda: Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Bakir Izetbegović i Munib Jusufović, te delegat iz Kluba srpskog naroda Mladen Bosić.


Komentari
Na vrh