Politika

Čović nezadovoljan zbog izbora Komšića, izmjene Izbornog i dalje prioritet

Dragan Čović, predjednik HDZ-a za HT je izrazio nezadovoljstvo ponovnim izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

I dalje se postavlja pitanje osiguravanja ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti svih triju naroda i u Predsjedništvu nakon što su birači iskazali svoju volju.

Borjana Krišto dobila je 165.000 glasova, najviše do sada. Čović smatra da će ih dobiti oko 180.000.

– Kampanju smo vodili drugačije nego prije, dobili smo zajedništvo Hrvatskog narodnog sabora, 11 stranaka podržalo je Krišto, što je bio i problem jer smo išli s jednim kandidatom kako bismo pokazali da Hrvati ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nego to rade Bošnjaci. Imali smo kampanju koja je govorila o budućnosti, o problemima naroda, o ekonomskoj i socijalnoj problematici, pravnoj sigurnosti. Mislim da smo dobili pozitivnu reakciju, rekao je.

Smatra da bi nedovoljno bilo i 200.000 glasova.

– Glasovi su se usmjeravali, išle su zabilješke, čak i od Islamske zajednice, svakoj obitelji. Mi smo postigli što smo željeli – da naš narod želi imati legitimne predstavnike.

S Christianom Schmidtom razgovarao je sat vremena prije nego što je Schmidt proglasio svoju odluku. Razgovarali su 7-8 minuta, a on ga je uvjeravao da želi poslati poruku da mu je ključna ideja deblokirati proces.

Rekao je da ga je više puta pozivao da donese cjelovito rješenje.

U parlamentu Hrvati stoje dobro, imat će apsolutne većine u pet kantona, a na nivou BiH siguran je da rezultat jamči potpunu uključenost u izvršnu vlast.

– Tu nema unaprijed zadanog partnera, partnerstvo se rađa od legitimnog rezultata kod bošnjaka, kod srpskog naroda. Želimo naglasiti, prije svega u razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice, ovo što radi bošnjački narod, da  4. put dovede u Predsjedništvo nekoga u ime nas. Razgovore ćemo voditi ozbiljno, a želimo li biti kandidat EU-a prvo moramo izmijeniti izborni zakon i ustav.

Poručio je da će se baviti životnim, ekonomskim, socijalnim pitanjima, uz politička pitanja.

Na vrh