BiH

Čović: Legitimno predstavljanje, legitimno predstavljanje i legitimno predstavljanje

“Mi smo iznijeli svoj koncept s kim želimo praviti vlast i došli smo do ovog danas. Istini za volju mi smo očekivali da ćemo imati Vijeće ministara i Vladu FBiH do kraja godine, što više vrijeme odmiče kada je u pitanju Vlada FBiH, evidentno je da između te osmorke postoji jako puno razmimoilaženja ili prilagođavanja potrebama glasačkog tijela ili bošnjačke strukure u FBiH”, kazao je predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

ON je podsjetio da su se sporazumom koji je potpisan 15. decembra opredijelili da će u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti završiti Izborni zakon.

 

“Nikakvih naturanja izmjena Izbornog zakona ne može biti niti će ijedna hrvatska opcija podržati nikakva trajna rješenja. A i svaka druga rješenja koja bi trebala nešto korigirati u zakonu moraju podrazumijevati i legitimno predstavljanje u Predsjedništvu BiH i legitimno predstavljanje u domovima naroda i tu izuzetaka nema prema bilo kome, osmorci, dvojci, međunarodnoj zajednici. Mostarski sporazum morat će se provesti do kraja. Partneri s nama mogu biti oni koji razumiju da BiH jeste multietnička, multinacionalna da se mora osigurati potpuna ustavna jednakost tri konstitutivna naroda i da se mora osigurati legitimno predstavljanje. Visoki predstavnik niti bilo koji drugi predstavnik međunarodne zajednice ne može donositi nikakve odluke koje neće uvažiti to načelo. Ako nešto i želi donijeti to onda znači i domove naroda trajno riješiti i Predsjedništvo”, kazao je Čović u Mostaru.

Najavio je za utorak naredne sedmice sastanak sa osmorkom i međunarodnom zajednicom jer je isteklo vrijeme za Vladu FBiH.

„Ustavni rok je istekao, idemo da vidimo šta dalje“.

Ponovio je stav da ne treba nikakvo novo nametanje i da „HDZ ima sasvim dovoljno rješenja“.

„Ako se neko igra s tim, ta rješenja mogu biti kratkoročna da se odblokira proces, a ako se želi bilo što u Izbornom zakonu mijenjati vrlo jasno želimo vidjeti model za izbor hrvatskog člana Predsjedništva kojeg će birati Hrvati, i svih klubova u Domu naroda PFBiH“.

Kada je riječ izjavama Milorada Dodika i najavama otcjepljenja, Čović je kazao da u njegovom društvu to nikad nije rečeno.

“Moj stav i stav HDZ-a je jasan. Euroatlantske ambicije BiH nemaju alternativu šta god ko mislio. Nije nama tajna da predstavnici iz Rs ne žele u NATO. Zar je to tajna? Mi smo svaki dan bliže NATO savezu, jer je to potreba BiH, razumijevajući da jedan od naroda to vidi drugačije. Ja sam ubijeđen da smo mi danas bliže NATO savezu prije nego što smo bili prije pola godine ili dvije godine. Ja sam uvijek govorio. Jednakim jezikom trebamo gledati na ono što se dešava i u FBiH i u RS. Unitarizam i separatizam hrane jedan drugog i o tome moramo voditi računa. Onda se nadmudrujemo ko je veći političar. Ovo je nedjeljiv prostor, on mora imati evropsku budućnost i NATO”, kazao je.

Neće se odazvati pozivu na sastanak koji je uputio potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

“Lendo ima svoju predsjednicu FBiH i s njom neka komunicira. Po kom osnovu bih ja trebao kao predsjednik HDZ-a komunicirati sa dopredsjednikom FBiH. Na razini Federacije BiH smo izabrali predsjednicu. Neću se odazvati na taj poziv. On koristi te instrumente, neko ga dobro motivira”, kazao je Čović.

Na vrh