BiH

Čović je šef u Federaciji a Dodik na nivou države

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović potvrdio je u intervjuu za Večernji list da je uoči prve sjednice Vlade FBiH razgovarao sa premijerom Nerminom Nikšićem kako bi uskladili dnevni red.

 

Dakle, predsjednik jedne političke stranke i član Kolegija Doma naroda PS BiH federalnom premijeru diktira tačke dnevnog reda. Zato nije iznenađenje da je Vlada u kojoj sjedi pet ministara iz HDZ BiH i jedan iz HDZ 1990, te ministri NIP-a, Naše stranke i SDP-a iz parlamentarne procedure povukla niz nacrta i prijedloga zakona kao i drugih akata koje je prethodna vlada utvrdila i uputila na usvajanje Parlamentu FBiH, u periodu od 31.03.2015. do 28.04.2023. godine.

 

Kako je Nikšić obrazložio nakon te sjednice, ostavljen je rok od 15 dana da ministri odluče da li ostaju pri prijedlozima, eventualno nešto izmijene zbog protoka vremena ili povuku iz dalje procedure.

 

 

S druge strane, tačke dnevnog reda Vijeća ministara BiH u petak su dogovarali predsjednik Rs i SNSD-a Milorad Dodik i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Konaković uopšte nije član Kolegija koji se sastaje uoči svake sjednice i utvrđuje konačno dnevni red. U Koegiju su Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, te ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar odbrane BiH Zukan Helez. Tako je Konaković i sa Dodikom razgovarao o američkim helikopterima koji su donacija OS BiH, posebno ističući da je riječ o defanzivnim helikopterima. Dogovorili su Istočnu i Južnu interkonekciju, Zakon o vanjskim poslovima, ali ne i o VSTV-u. No, o tome će svakako razgovarati sa evropskim komesarom za prošrenje Oliverom Varhelijem i svim obavezama na EU putu.

 

 

Stranke trojke dobro su se rasporedile, Nikšić će na nivou FBiH dakle dogovarati s Čovićem tačke dnevnog reda Vlade FBiH, a Konaković s entitetskim predsjednikom državna pitanja. Prije toga valjda će stav usaglasiti Konaković, Nikšić i Edin Forto.

Nije tajna da su procesi i glasanje u parlamentima stvar prethodnog političkog dogovora, ali na ovaj način to kako je to obznanio Čović samo se potvrđuje teza da je Čović zapravo šef u FBiH, a Dodik na nivou države.

 

 

Patria

 

 

Na vrh