Potpredsjednik FBiH Refik Lendo uputio je poziv na sastanak predsjednika SDA, HDZ-a i SDP-a s izabranim rukovodstvom Federacije BiH u ponedjeljak, 17. aprila.

U pozivu upućenom Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću, Nerminu Nikšiću te predsjednici FBiH Lidiji Bradara i potpredsjedniku Igoru Stojanoviću, Lendo navodi da im se obraća povodom činjenice da je 6. aprila istekao Ustavom FBiH predviđeni rok za izbor novog saziva Vlade FBiH. Informacija o pozivu na sastanak dostavljena je i visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Klubovi Narodnog evropskog saveza i Stranke za Bosnu i Hercegovinu, nakon što su uputili urgenciju rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kako bi od predsjednika Ustavne komisije Mladena Boškovića zatražili zakazivanje sjednice te komisije radi izvršavanja zaključka Parlamenta FBiH usvojenog 6. aprila 2023. godine, iniciraju i održavanje sastanaka u vezi sa ustavnim promjenama. Na sastanak pozivaju odvojeno proširenu “Trojku” 18. aprila, a SDA i DF 19. aprila u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Čović je danas nakon sjednice HNS-a u Mostaru poručio da se neće odazvati na Lendin poziv, te da ga je proslijedio Bradari. Kada je pak riječ o tome hoće li ili ne Schmidt nametnuti neku novu odluku, kazao je da “im ne trebaju nikakva nametanja i da oni imaju jasna rješenja”.

– Poštujemo Ustav, jednostavno je. Ako se neko igra s tim, ta rješenja mogu biti kratkoročna za odblokiranje procesa. Ako se želi bilo šta u Izbornom zakonu mijenjati, još jednom ponavljam, hrvatskog člana Predsjedništva BiH moraju birati Hrvati, a slično je i u domovima naroda – poručio je on, čime je indirektno potvrdio da će odluka koju će Schmidt nametnuti biti samo jednokratno.