BiH

CORONA se ubrzano širi – Pooštrene mjere u FBiH

Nakon sjednice Federalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva održana je pres konferencija na kojoj je saopćeno da se mjere u Federaciji BiH pooštravaju.

Kako je rekao Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo, odlučeno je da u zatvorenim prostorima od sada može biti 30 ljudi, što znači da je došlo do smanjenja broja za 20 osoba.

 

“Ukoliko objekti odluče da rade po VTP principu (vakcinisan/testiran/prebolio) mogu imati 60 osoba u unutrašnjem prostoru. Na otvorenom može biti 100 osoba, uz VTP potvrde do 200 ljudi. Sva veća okupljanja nisu dozvoljena, kantonalni stožeri mogu donositi samo restriktivnije mjere, a ne blaže”, rekao je Čerkez.

Razlog restriktivnijih mjera je ozbiljna situacija zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

“U ovom trenutku, kina, kongresi, pozorišta i konferencije ostaju na broju 100. Procjena rizika je vršena i imajući u vidu da je atmosfera tiha ostavili smo taj segment društva da može da funkcionira i dalje u potpunosti. Napravili smo određene korekcije u trajanju VTP potvrda. Ukoliko ste preboljeli koronu, vaš test od sada vrijedi četiri mjeseca, ne kao do sada što je bilo šest mjeseci. Antigenski test vrijedi 24 sata, do sada je to bilo 48 sati. PCR test sa 72 sata se spušta na 48 sati. Ukoliko ste minimalno cijepljeni sa dvije doze, tada vaš test vrijedi šest mjeseci, a ukoliko ste vakcinisani sa tri doze, test vrijedi devet mjeseci”, saopćio je Čerkez.

 

Istakao je da su jedina zaštita u ovom trenutku od omikron soja virusa tri doze vakcine i to tri mjeseca nakon primljene zadnje vakcije.

“Za tri sedmice došlo je do velikog porasta zaraženih, sa 2.200 ljudi došli smo na broj oboljelih od 7.200. Očekuje se dalji rast. Apelujemo na sve da se drže mjera i preporučujemo da izbjegavaju prijevoz gradskim saobraćajnim preduzećima, pokušaju maksimalno da izbjegavaju sve gužve i bespotrebna okupljanja. Apelujemo na svo stanovništvo, nije naredba nego preporuka, da nosimo maske i na otvorenom da bi prekinuli odnosno usporili ovaj brzi rast”, istakao je Čerkez.

Dodao je da je širenje soja omikron puno brže nego ranijih varijanti. U FBiH je imunizirano 40 posto stanovništva, iako se pretpostavlja da je i veći broj.

 

“Taj broj vakcinisanih je mali i voljeli bismo da svi krenu ka domovima zdravlja i da prime treću dozu. Ovaj virus je jako teško izbjeći i apel da budemo odgovorni i prema trećoj generaciji”, kazao je Čerkez.

On je dodao da će inspekcije obići mjesta testiranja i laboratorije koje imaju dozvole za tetsiranje. Ukazao je i da je povećana smrtnost, ali da se to još uvijek ne može dovesti u vezu sa omikron varijantom. Veća je smrtnost u RS nego u FBiH.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić je rekao da je četvrti val pandemije veliko društveno i individualno opterećenje.

 

“Preko 150 zaraženih na 100.000 stanovnika je već ozbiljno stanje. Federacija BiH trenutno ima 328 zaraženih na 100.000 stanovnika. Ovo je novo rasplamsavanje uvjetovano omikronom. U odnosu na prošlu sedmicu broj novopotvrđenih se povećao za 98 posto. Broj pacijenata na respiratori u istom se periodu povećao za 37 posto, a broj preminulih za 29 posto”, navodi Skočibušić.

Na vrh