Lični stav

Članovi akademske, kulturne i naučne bh. zajednice u SAD-u uputili pismo Bidenu i Blinkenu – “OBUSTAVITE PODRŠKU ONIMA KOJI RADE NA RAZGRADNJI DRŽAVE”

Grupe članova akademske, kulturne i naučne bosanskohercrgovačke zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama. U pismu se izražava zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini, a potpisuju ga: dr. Kenan Arnautović, Aleksandar Hemon, dr. Eldin Karaiković, dr. Andi Arnautović, dr. Mirsad Hadžikadić, dr. Amer Smajkić, Đenita Pašić, dr. Rešad Pašić, dr Esad Boškailo i dr. Azra Terzić.

 

 

Prevod pisma prenosimo u cjelosti:

Poštovani Predsjedniče Biden i Sekretaru Blinken,

Akademska, kulturna i naučna bosanskohercegovačka zajednica u Sjedinjenim Državama je zabrinuta za budućnost Bosne i Hercegovine. Uznemireni smo pojačanim prijetnjama otcjepljenjem, negiranjem genocida, veličanjem ratnih zločina i zločinaca, kako od strane Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tako i od strane rukovodstva HDZ BiH-a, kao i djelovanjem Visokog Predstavnika gospodina Schmidta i Ambasadora USA, Njegove Ekselencije Michaela Murphyja. 

 

Dok se gospodin Dodik ismijava sveukupnoj euroatlanskoj zajednici, nas Amerikance porijeklom iz Bosne i Hercegovine posebno čudi popustljivost Sjedinjenih Država i Evropske zajednice. Jasno je da gospodin Dodik provodi politiku Kremlja i Vladimira Putina, kojeg je gospodin Dodik ne tako davno odlikovao pred očima svjetske javnosti. Nismo sigurni da li je u pitanju strah ili kratkovidost, ali nam je jasno da su posljedice već ozbiljne, a biće još i ozbilijnije.

Tražimo od međunarodne zajednice, posebno od OHR-a, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, da pod hitno obustave političku i drugu podršku Dodiku i snagama koje iza njega stoje, kao i svima onima u Bosni i Hercegovini koji poriču genocid. Oni su direktna prijetnja miru, ne samo na Balkanu, nego i šire, te tako moraju biti zaustavljeni.

 

 

SCHMIDT DA PRESTANE SA UPLITANJEM U IZBORNI ZAKON

Također smo prinuđeni da podsjetimo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Visokog Predstavnika da je negiranje genocida i antidejtonsko djelovanje po zakonima BiH kažnjivo, te ih pozivamo da djeluju u skladu sa svojim dužnostima i ovlastima.  Oni koji negiraju genocid svojim izjavama i napadima nastavljaju rad ratnih zločinaca koji su osuđeni od strane Međunarodnog suda u Hagu, domaćih sudova i čitave svjetske javnosti. 

Zabrinjava nas i nedemokratsko nametanje izmjena izbornog zakona u Federaciji BiH od strane Visokog Predstavnika. Umjesto da podrži razvoj Bosne i Hercegovine kao evropske, građanske države, novi zakon nagrađuje HDZ BiH i de facto cementira medjuetničku segregaciju, time ostvarujući ciljeve onih koji su svoju vlast zaradili ratnim zločinima. Zahtijevamo od Ureda Visokog predstavnika, kao i američkih predstavnika u BiH, da odmah prestanu sa daljnjim uplitanjem u izborni sistem i rad pravosuđa.

 

 

OBUSTAVITI PODRŠKU ONIMA KOJI RAZGRAĐUJU BiH

Kao američkim građanima, posebno nam teško padaju medijski izvještaji da se trenutna razgradnja Bosne i Hercegovine obavlja uz podršku američkog ambasadora u Sarajevu. Čini se da u američkim spoljno-političkim krugovima postoji vjerovanje da je u njihovom interesu da BiH predaju u ruke onih koji je žele nepovratno rasturiti.

Pozivamo USA, Veliku Britaniju i zemlje EU da što prije u fokus stave opasni razvoj situacije u BiH I da obustave podršku onima koji ubrzano rade na razgradnji Bosne i Hercegovine.

S poštovanjem,

Dr Kenan Arnautovic, Memphis, TN; Aleksandar Hemon, New Arc, NJ; Dr Eldin Karaikovic, Chicago, IL; Dr Andi Arnautovic, Chicago Illinois; Dr Mirsad Hadzikadic, Charlotte, NC; Dr Amer Smajkić, Chicago, Ill; Djenita Pasic, Esq, Luisville, KY; Dr Resad Pasic, Louisville, KY; Dr Esad Boškailo, Phoenix, AZ; Dr Azra Terzic, Louisville, KY.

Na vrh