BiH

ČINJENICE IZ RASPRAVE Ministri Zukan, Konaković i Isak najjači argument u borbi protiv BiH!

Piše: A. Čorbo-Zećo

U Vijeću sigurnosti UN-a kasno sinoć održana je sjednica na zahtjev Rusije, a tema je bilo stanje u BiH. Nekoliko je činjenica važno upamtiti u vezi ovog bespotrebnog vanrednog zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a, a što su prepoznale i članice ovog tijela.

Naime, Željka Cvijanović koja je na kraju i sama priznala, u Vijeću sigurnosti obratila se kao građanka BiH, nikako kao članica Predsjedništva BiH, a jedini predstavnik naše zemlje tamo je bio Zlatko Lagumdžija, koji je u svom izlaganju detaljno obrazložio i pojasnio članicama dešavanja u BiH, ali i upozorio da je Ruska Federacija zloupotrijebila Vijeće sigurnosti UN-a i poslovnik zakazujući bespotrebno vanredno zasjedanje. Ako se zna da će uskoro redovno zasjedanje i da je visoki predstavnik Christian Schmidt već dostavio izvještaj o BiH.

Nesumnjivo je i da, uprkos tvrdnjama Cvijanović i Rusiji, Schmidt uživa povjerenje članica u svom mandatu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.
Također, važno je napomenuti kako su i Cvijanović, ali i predstavnik Srbije u UN Marko Đurić, su vješto iskoristili nepromišljeno i populističko ponašanje političara Rame Isaka, Zukana Heleza i Elmedina Konakovića kao argument protiv Bosne i Hercegovine,što je u ovom trenutku veoma zabrinjavajuće.
Naime, izjave, zapaljivu retoriku i maštu ove trojice ministara potencirali su kao dokaz da u BiH raste nekako radikaliziranje, a Cvijanović je spominjala i džihadiste!?

Važno je, ipak zapamtiti das u predstavnici SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske u Vijeću sigurnosti istakli najvažniju stvar koja se tiče svih građana u BiH – stanje u BiH nije onako kakvim ga predstavlja Rusija.

Zamjenik ambasadorice SAD pri UN-u Robert Wood smatra da je ova sjednica pokušaj da se Vijeće iskoristi da se naglasi etnonacionalistička prijetnja koja dolazi od jedne strane. Rusija koristi ovo Vijeće da ih u svoje svrhe prati.
Pozvao je na izbjegavanje agende etnonacionalizma.

Koliko će se, pak stanje u BiH promijeniti u ovom trenutku teško je procijeniti, jer se zvaničnici Republike srpske i Srbije ne mogu pomiriti s činjenicom da slijedi dugoočekivano usvajanje Rezolucije o Srbiji, koja, kako je to istakao i Lagumdžija nije prijetnja za srpski narod, već za pojedince koji imaju ime i prezime.

Stoga je jasno podvučeno i sinoć da ne postoje genocidne nacije, već zločinci odgovorni za genocid. Oni imaju svoje ime I prezime, kao što imaju identitet I oni koji se tako žustro bore da Rezolucija ne bude usvojena, a što spade u treću fazu genocida – poricanje istog!

Na vrh