Hadžiabdić je bila stava da je odluka o odbijanju kandidature preuranjena i da je imala dojam da je takva saglasnost i bila postignuta u CIK-u. Dodala je da je prijavu trebalo vratiti na uređenje i otklanjanje nepravilnosti. Pojasnila je, između ostalog, da nisu dobili izjavu kandidata da tu kandidaturu i prihvata, te da se iz dokumentacije ne vidi kako se ovaj kandidat izjašnjava, a da se u aktu navodi i da je iz reda “ostalih naroda”.

Begić je prije nekoliko dana dao određeno pojašnjenje kandidature, kada je kritizirao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i njegove nametnute odluke u izbornoj noći kojima je, kako kaže, na nezapamćen način u historiji demokratije kompromitirao izborni proces i pogazio izbornu volju građana.

– Mogućnost kandidature i ostvarivanja ovog ključnog ljudskog prava da bi se jedna zemlja uopšte mogla nazvati demokratskom, u ovom slučaju zavisi upravo od navedenih odluka Schmidta koje obuhvataju i način kandidature i izbora predsjednika/potpredsjednika entiteta Federacija BiH. Da li je Schmidt svojim odlukama omogućio nastavak i jačanje rasizma i diskriminacije svih nas koji nismo ‘konstitutivni’ (Bosanci i Hercegovci, Romi, Jevreji i sl.) o tome ćemo dobiti potvrdu ubrzo – istakao je tada Begić.