Kult(ura)

Čiča: Misija ‘Napretka’ je očuvanje hrvatske nacionalne svijesti i hrvatske kulturne baštine

Izložba pod nazivom “Progressus fundus” sa djelima velikana iz bogatog fundusa slika Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, poput onih Gabrijela Jurkića, Ive Šeremeta, Romana Petrovića, Miroslava Bilaća i Mersada Berbera, bit će otvorena u ponedjeljak u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, čime će početi obilježavanje 120. godišnjice djelovanja tog društva u BiH.

 

– Već 120 godina HKD “Napredak” je temeljna kulturna ustanova bosanskohercegovačkih Hrvata, a cilj je očuvanje i jačanje hrvatske nacionalne svijesti u Bosni i Hercegovini i promocija hrvatske kulturne baštine uopće – kazao je u intervjuu za Fenu predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča.

Te ciljeve, dodao je, “Napredak” nastoji ostvariti promicanjem hrvatskog jezika i kulture, poticanjem obrazovanja i saradnjom s vjerskim ustanovama i drugim domaćim i međunarodnim organizacijama. Unutar “Napretka” djeluju mnoge kulturne i sportske organizacije.

Komentirajući šta smatra najvećom zaslugom “Napretka” u višedecenijskoj historiji, on je naveo da su u razvoju nacionalne misli u Bosni i Hercegovini krajem 19. i početkom 20. stoljeća odlučujuću ulogu imala nacionalna kulturna društva.

Kulturno-prosvjetna aktivnost stanovništva BiH u tom razdoblju, pojašnjava Čiča, nastala je i odvijala se kao rezultat društvenih, političkih i gospodarskih promjena koje su u vezi s dolaskom i uspostavljanjem austrougarske uprave na ovim prostorima. Među hrvatskim narodom u toj zemlji osjećala se snažna potreba za osnivanjem društva koje bi pomagalo i financiralo obrazovanje hrvatske mladeži.

Podsjetio je da je HKD “Napredak” u razdoblju od 1920. do 1941. godine izuzetno razgranao svoju djelatnost. Lepeza njegovog interesa kretala se od pukog podupiranja raznih odgojnih i obrazovnih ustanova, sve s ciljem pripremanja terena za daljnji rad i širenje društva, pa sve do njegovih velikih aktivnosti stvaranja zadruge ili osnivanja konvikta (učeničkih domova).

 

– “Napredak” je do zabrane školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić i Ivo Šeremet, Ismet Mujezinović, Karlo Mijić, pjesnik Nikola Šop, akademik Ivo Padovan i mnoge druge poznate osobe. “Napredak” je u različitim razdobljima imao do 155 podružnica i više povjerenstava u 440 mjesta – istakao je Čiča.

Također, “Napredak” je razvijao i izdavačku djelatnost, kontinuirano izlazi Hrvatski narodni kalendar, a 1923. godine osnovana je Napretkova zadruga koja je do zabrane bila jedna od najvećih privrednih institucija na prostoru tadašnje države.

 

U Sarajevu je 1913. izgrađena i iznimna secesijska Napretkova palača, te đački dom Kralj Tomislav, dom kulture u Novom Sarajevu, dom Kralj Petar Svačić u Mostaru i neboder u Zagrebu te Napretkova zadruga u Sarajevu.

“Napredak” je izgradio brojne višenamjenske domove u Tuzli, Zenici, Bugojnu, Travniku, Vitezu, Širokom Brijegu, Brčkom, Osijeku, Derventi, Bosanskom Brodu i Busovači.

 

– Danas “Napredak” ima više od 4.000 članova s novom članskom iskaznicom u jedinstvenoj evidenciji društva u 63 podružnice i tri povjerenstva – naglasio je Čiča.

Od 1990. godine do danas, HKD “Napredak” je kroz Središnju upravu osigurao više od 3.092 stipendije, a kroz podružnice je podijeljeno više od 1.000 stipendija. Među Napretkovim stipendistima već ima poznatih i uspješnih umjetnika, naučnika i privrednika. Objavljeno je oko 600 različitih knjiga, a značajan broj Napretkovih podružnica ima i knjižnice. Najveća je ona u Sarajevu s oko 40.000 knjiga.

 

– Za 120. godišnjicu HKD “Napredak” će upriličiti veliki broj umjetničkih, naučnih i kulutnih događanja u Sarajevu, ali i svim podružnicama. Organizirat ćemo veliki broj izložbi, koncerata, kazališnih prestava i veliki simpozij – podvukao je Nikola Čiča.

Pored spomenute izložbe “Progessus fundus” kojom će otpočeti obilježavanje 120. godina Društva, bit će organizirano gostovanje Hrvatske mise za Uskrs, Opere Nikola Šubić Zrinski, simpozij “Identitet i kultura Hrvata u BiH”, koncerti, recitali i drugo. Ovo su samo neke od manifestacija koje će organizirati HKD “Napredak” povodom te značajne godišnjice.

 

– Želja nam je da svi narodi i građani u Bosni i Hercegovini zajedno s nama slave ovu našu veliku godišnjicu, te uz naše programe u Sarajevu i svim podružnicama barem na trenutak uživamo u svemu lijepom što umjetnost i kultura donose – zaključio je u intervjuu za Fenu predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča.

Na vrh