Kult(ura)

“Čežnja pregolema” u izvedbi Jasmina Hasića pobjednička pjesma Festivala sevdalinke u Tuzli

Pred punom dvoranom Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, večeras je počelo deseto, jubilarno izdanje Festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“. Ove godine za razliku od prethodnih, Festival traje dva dana, s tim da je večeras održano takmičarsko veče na kome je izvedeno 17 novih pjesama napisanih u duhu sevdalinke.

Žiri u sastavu Ramiza Milkunić, Nedžad Imamović, Asim Horozić, Jasna Hadžiselimović, Goran Jeknić i Slobodan Vidović jednoglasno je za najbolju pjesmu Festivala proglasio kompoziciju „Čežnja pregolema“ . Gromoglasan aplauz publike u dvorani potvrdio je ispravnost njihove odluke. Tekst ove pjesme je napisao dr. Nusret Slanjankić, aranžman potpisuje Jasmin Ferhatbegović dok je muziku uradio i otpjevao je Jasmin Hasić.

Nagrada za najbolju muziku je osvojio Ibro Selmanoviću za kompoziciju “Kroz život idem sam“, a najbolji tekst je napisao Enver Šadinlija za pjesmu “O djevojko Mostarko”.

Nagrada za najbolju interpretaciju je završila u rukama Dragana Račića iz Podgorice koji je izveo pjesmu “Mana mi srce“, dok je najbolji aranžman uradio Dinko Mujanović za numeru “Kroz život idem sam“.

Specijalno priznanje i ljetovanje u Turskoj, za dugogodišnji angažman Organizacioni odbor Festivala dodijelio je vođi festivalskog orkestra profesoru Dejanu Milkuniću.

Inače samo druženje u BKC-u je počelo u popodnevnim satima promocijom knjige notnih zapisa za dvije harmonike, prof. Muamera Kebića “Sevdalinko pjesmo opjevana” te zajedničkim nastupom škole harmonike „Sevdah koncept“ iz Srebrenika i škole harmonike profesora Dejana Milkunića.

Organizatori Festivala, Udruženje Muzičkih Umjetnika Tuzla, za sutra je najavljuje, drugo revijalno veče na kome će neke od najvećih zvijezda estrade, između ostalih i Halid Bešlić, Ramiza Milkunić, Neda Ukraden, Enes Begović, Snežana Đurišić … izvesti svoje omiljene sevdalinke.

Na vrh