Zabava

Čevljanska korida nakon trogodišnje pauze bit će održana 29. i 30. jula

Čevljanska korida bit će održana 29. i 30. jula 2023. godine poslije tri godine pauze.

 

– Ove godine tradicionalna Čevljanska korida vraća se ponovo u starom sjaju i na starom mjestu. Kanton Sarajevo, Općina Ilijaš, plato Čevljanskog polja bit će domaćin hiljadama posjetilaca. Nakon pauze od tri godine usljed koronavirusa domaćini iz Gornjih Čevljanovića su ustupili svoje livade udruženju Čevljanska korida kako bi se ova sedamdesetogodišnja tradicija nastavila i kako bi veliki broj ljubitelja ove manifestacije 29. i 30. jula uživao u prelijepim krajolicima i sadržajima jedne od najpoznatijih manifestacija na ovim prostorima – kaže Besim Gljiva, predsjednik udruženja Čevljanska korida.

 

Gljiva ističe da su pribavili neophodne saglasnosti koje nalaže zakon o javnom redu i miru, te da će se potruditi da ovogodišnja manifestacija protekne u najboljem redu.

 

– Program je manje više identičan kao i ranije i sadrži natjecanje u starim bosanskim disciplinama (bacanju kamena sa ramena, trkama za male i velike..) Naravno tu je i neizostavno natjecanje bikova i to samo onih najboljih u skladu sa veterinarskim propisima. Čevljanska manifestacija je zadržala svoju multikulturu i dobrodošli su svi ljudi dobre volje. Ovdje se više od 70 godina veselilo i zabavljalo, rađale se nove ljubavi, stasavale nove generacije i čuvali se običaji bosanskog čovjeka. Jedna mala novina od ove godine je što neće biti dozvoljen nastup golišavih plesačica, jer smatramo da je to ipak nešto što odudara od naše kulture. Ostali sadržaji su po volji posjetilaca, za svakog po nešto, od bosanskog kola do janjca na ražnju. Nastupit će mnogi pjevači i svirači kako bi bosanski čovjek bar na kratko pobjegao od svakodnevnice koja nije baš zavidna. Dobro nam došli – poručuje Gljiva.

Na vrh